Diederik Samsom heeft zich opnieuw beschikbaar gesteld voor het lijsttrekkerschap van de PvdA.

Dat heeft hij vrijdag in een persoonlijk manifest laten weten. "We bereikten veel en maakten ook fouten", zegt Samsom in een video. "We zijn er nog lang niet, daarom brand ik van de ambitie om door te gaan."

Hij zegt verder dat de spanningen van het afgelopen jaar "meer dan ooit" van de partij hebben gevraagd. "Het is nog niet voor iedereen beter", vervolgt hij. "Er dreigt een kloof tussen degenen die profiteren van de vooruitgang en zij die dat niet of te weinig kunnen."

De 45-jarige Samsom volgde in maart 2012 Job Cohen op als politiek leider van de PvdA. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 was Samsom al lijsttrekker. De partij haalde toen 38 zetels en vormde daarna met de VVD het tweede kabinet Rutte.

Asscher

Andere kandidaten kunnen zich tot 24 oktober melden. Als er meer kandidaten komen, dan mogen de leden de nieuwe lijsttrekker kiezen.

Mogelijk stelt de huidige vicepremier Lodewijk Asscher zich ook beschikbaar. Europees parlementslid Paul Tang heeft ook gezegd een gooi naar het lijsttrekkerschap te overwegen.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) zei vrijdag dat ze er niets voor voelt om op te gaan voor het lijsttrekkerschap. De reden hiervoor is dat ze al Kamerlid en minister is geweest. Ze vindt het nu tijd om "over andere dingen na te denken". Ze zei dat vrijdag in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag.