Halbe Zijlstra is uitgeroepen tot de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen 2016. Volgens de jury wist Zijlstra zijn rol op excellente wijze te vervullen.

De fractievoorzitter kreeg tijdens de eerste dag de meeste interrupties over het kabinetsbeleid. Zijlstra wist volgens de jury zelfverzekerd, inhoudelijk en met flair antwoord te geven.

Ook had Zijlstra een "overtuigend eigen betoog waarin hij zowel het beleid van de afgelopen jaren verdedigde als ook een onversneden liberale visie op de toekomst gaf".

Alexander Pechtold van D66 eindigde op de tweede plaats. Hij plaatste de meeste interrupties die "vrijwel iedere keer zorgvuldig waren opgebouwd en beeldend geformuleerd". Wel werd zijn eigen betoog door de jury als "iets minder sterk" beoordeeld.

De Debatprijs is een initiatief van het Nederlands Debat Instituut in samenwerking met de Universiteit Leiden. Met de prijs willen de initiatiefnemers aandacht richten op het belang van een goed politiek debat voor de samenleving. 

Voor de toekenning van de prijs wordt vooral gelet op de manier waarop wordt gereageerd, de scherpte van de reactie en de algemene aanwezigheid en stijl in het debat. Eerdere edities werden onder anderen gewonnen door Femke Halsema, Alexander Pechtold, Mark Rutte en Geert Wilders.