De benoeming van een nieuwe burgemeester in Zaanstad gaat langer duren dan verwacht. Op verzoek van de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken de procedure van de benoeming tijdelijk stilgelegd. 

Reden voor de vertraging is dat verscheidene kandidaten zich "om persoonlijke redenen" hebben teruggetrokken uit de race, aldus de provincie Noord-Holland donderdag.

Volgens een woordvoerder is er geen relatie tussen de recente problemen in de Zaandamse wijk Poelenburg en het intrekken van de sollicitaties. De kandidaten hadden zich al teruggetrokken voordat de problemen nationaal in het nieuws kwamen. Dit zou enkele weken geleden zijn geweest. 

Er zijn volgens de vertrouwenscommissie daardoor te weinig kandidaten om een keuze te kunnen maken. Medio maart 2017 zal de procedure worden hervat, maakte de provincie bekend.

De huidige burgemeester Geke Faber, die eerder had aangekondigd vervroegd te willen vertrekken, blijft voorlopig aan als waarnemend burgemeester tot december. Daarna wordt er overleg gevoerd over een andere waarnemend burgemeester.