Neelie Kroes zegt dat zij niet wist dat zij tijdens haar termijn als eurocommissaris nog stond ingeschreven als bestuurder van een vennootschap op de Bahama's. De adviestaak waarvoor zij in 2000 werd gevraagd bleek niet nodig, waarna ze geen enkele activiteit voor de onderneming heeft ontplooid, stelde ze donderdag in een verklaring.

Woensdagavond bleek uit internationaal onderzoek naar belastingontduiking dat Kroes gedurende haar eerste termijn in Brussel stond ingeschreven bij Mint Holdings op de Bahama's.

Die inschrijving werd pas in 2009 beëindigd, terwijl Kroes bij haar aantreden in Brussel in 2004 afstand moest doen van al haar bezoldigde bestuursfuncties. Kroes gaf woensdag ook aan dat zij in 2004 niet wist dat ze nog stond ingeschreven.

VVD'er Kroes liet donderdag weten dat zij in 2000 werd gevraagd te adviseren over de strategie van Mint, dat van plan was voor miljarden bezittingen over te nemen van het Amerikaanse Enron. Vlak na haar inschrijving als bestuurder werden de onderhandelingen daarover echter onverwacht afgebroken. Daardoor is ze "de facto nooit in functie getreden", liet de voormalige minister via haar advocaat weten.

'Formele overtreding'

Nadat de onderhandelingen met Enron waren mislukt was de zaak wat Kroes betreft afgedaan. Mint zou op dat moment worden geliquideerd en uitgeschreven uit het register van de lokale Kamer van Koophandel. Door een administratieve fout is dit volgens Kroes niet gebeurd. 

De VVD-politica beaamde nogmaals een "formele overtreding'' te hebben gemaakt, maar stelde ook "naar eer en geweten'' te hebben gehandeld.

Rutte

VVD-premier Mark Rutte wilde donderdag nog niet reageren. "Dit is in de eerste plaats een zaak van de Europese Commissie", aldus Rutte. "Volgens mij moeten we eerst de feiten afwachten."

Het is de tweede keer in korte tijd dat de VVD'er negatief in het nieuws komt. In juni dit jaar brak ze een tv-interview af toen haar gevraagd werd naar haar aanstelling bij taxibedrijf Uber. In 2004, toen zij aantrad als Eurocommissaris Mededinging, deed zij een plechtige belofte nooit meer het bedrijfsleven in te gaan. Toen haar gevraagd werd naar haar verbroken belofte, stapte ze op en liep ze uit het interview.