Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen opnieuw hard uitgehaald naar premier Mark Rutte vanwege zijn omstreden "pleur op"-uitspraken.
 

Volg ons liveblog over de Algemene Politieke Beschouwingen

"Een premier onwaardig", noemde PvdA-leider Diederik Samsom de uitspraken van Rutte. "Puur effectbejag", zei CDA-leider Sybrand Buma. Alexander Pechtold (D66) vindt dat de premier met zijn uitspraken onderscheid maakt tussen autochtone en allochtone Nederlanders die zich misdragen.

Samsom ziet een verschil in de reactie die de premier heeft voor het gedrag van autochtone hooligans in het buitenland en voor de Turks-Nederlandse demonstranten. Voor het gedrag van de ene groep "schaamt" hij zich, terwijl hij tegen de andere groep zegt: "pleur op". Alexander Pechtold (D66): "Tegen deze mensen zegt u: rot op naar je eigen land." 

De uitspraken die Rutte deed in het televisieprogramma Zomergasten blijven de premier achtervolgen. Vorige week viel de Kamer ook al over de uitspraken van de premier. Wilders herhaalde donderdag zijn kritiek dat de woorden van de premier vrijblijvend zouden zijn, omdat er geen gevolg wordt gegeven aan de uitspraken.

Rutte bleef donderdag bij zijn woorden. Iemand die gebruik maakt van zijn recht om te demonstreren, maar het journalisten onmogelijk maakt hun werk uit te voeren verdient volgens de premier maar één antwoord en dat is "pleur op".

Twee monden

Het was niet de enige kritiek die Rutte donderdag te verduren kreeg. Buma neemt het de premier kwalijk geregeld met twee monden te spreken, bijvoorbeeld over de Wet werk en zekerheid (Wwz). Die zou Rutte naar eigen zeggen het liefst willen veranderen, maar dat zou een kabinetscrisis opleveren. Later werd in een kabinetsreactie gemeld dat er niet gemorreld wordt aan de Wwz. 

Pechtold (D66) wees de premier op de impact van zijn woorden. "Geloofwaardigheid begint met taalgebruik." De volgens Pechtold gebroken belofte dat iedereen 1.000 euro krijgt en dat er geen cent meer naar de Grieken wordt overgemaakt, heeft in zijn ogen niet bijgedragen aan de geloofwaardigheid van de premier. 

Daar komt bij dat de VVD binnen de kortste keren een kabinet wist te formeren met de PvdA, de partij die door Rutte in de campagne van 2012 werd afgeschilderd als het grootste gevaar voor Nederland.

Dat er zo snel een kabinet met de PvdA werd gevormd was bittere noodzaak, aldus de premier. "Het was tegen het landsbelang om niet met de PvdA te regeren", zei Rutte. Andere partijen dwongen de VVD en PvdA om eerst samen aan tafel te zitten en gezien de crisis zag Rutte geen andere mogelijkheid om snel een kabinet op het bordes te krijgen. "Mijn baan gaat over één ding: verantwoordelijkheid nemen in moeilijke tijden." 

Oekraïne

Het chagrijn beperkte zich bij de oppositie niet alleen tot het CDA en D66. SP, PVV en VNL hekelen de trage besluitvorming rond het al dan niet goedkeuren van het associatieverdrag met Oekraine. Een meerderheid stemde tegen het verdrag, maar Rutte weigert een besluit te nemen over de ondertekening.

Wilders: "Links en rechts, vriend en vijand in de Kamer zeggen: voer het uit." Pechtold: "Dit gaat wederom over uw geloofwaardigheid en betrouwbaarheid." De oppositie roept het kabinet op voor november dit jaar met een besluit te komen.

'Parallelle samenleving'

Dat het kabinet in het rapport van onderzoeksbureau Ipsos een 5,3 als rapportcijfer krijgt, verbaast de oppositie dan ook niets. Zelf is Rutte daar ook niet verbaasd over. Hoewel de economie weer aantrekt, merken mensen nog niet in hun portemonnee dat de crisis voorbij is, aldus de premier.

Volgens PVV-leider Geert Wilders is dat terecht, omdat Rutte niet ziet wat er in de samenleving leeft. "U leeft in een parallelle samenleving." Mensen maken zich volgens Wilders niet druk om "een procentje koopkracht meer", maar maken zij zich zorgen over hun veiligheid, immigratie en de islam.

Rutte bestreed de woorden van Wilders. Hij vindt dat de PVV-leider enkel vaart op negativiteit en pessimisme. "Een grote stille meerderheid in dit land wil wel vooruit en keert zich af van pessimisme en negativisme. Dat brengt ons namelijk niets." 

Het CDA en D66 verweten de premier dat hijzelf verantwoordelijk is voor dat pessimisme, omdat hij zich niet aan zijn woord houdt. 

Rutte aan de beurt

Officieel gaan de Algemene Politieke Beschouwingen over de dinsdag gepresenteerde Miljoenennota en de begrotingen voor 2017, maar in de praktijk kan dit tweedaagse debat worden gezien als het eerste grote verkiezingsdebat in aanloop naar de verkiezingen van maart volgend jaar.

Alle thema's komen voorbij, waaronder de onrust in de samenleving, de gevolgen van de oorlog in Syrië en de mislukte coup in Turkije.

Woensdag kwam het al tot felle confrontaties tussen de diverse partijen. Zo kwam SP-leider Emile Roemer zwaar onder vuur te liggen over zijn plan om de zorgverzekering onder te brengen in een Nationaal Zorgfonds. 

Andere partijen verweten hem niet duidelijk te zijn over de financiële gevolgen hiervan. CDA en VVD botsten over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting.