VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en CDA-leider Sybrand Buma botsten dinsdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting.

"We gaan de vrijheid van meningsuiting niet verbieden", zei Zijlstra in de richting van het CDA.

De christen-democraten willen extremistische groepen die de democratie omver willen werpen verbieden. Ook zou de verheerlijking van geweld strafbaar moeten worden gesteld. "Democratie vergt verdediging", aldus Buma.

Volgens Zijlstra komt dat neer op een beperking van de vrijheid van meningsuiting. Hij vindt dat in een open en democratische samenleving alle geluiden gehoord moeten worden. Als er staatsondermijnende acties worden ondernomen, dan komt justitie in actie. Op een "gedachtepolitie" zit de VVD niet te wachten. Zijlstra gaf aan het voorstel van D66 om het verbod op majesteitsschennis en het beledigen van een buitenlands staatshoofd te schrappen te ondersteunen.

Het CDA vindt dat de vrijheid van meningsuiting niet absoluut is. Beledigen van de koning gaat Buma dan ook te ver. "Het is tijd dat we de grens preciezer gaan trekken. Je hebt geen recht om te treiteren en beledigen." Hij verwees ook naar de recente onrust in Zaandam waar de politie werd geprovoceerd.

Volgens Alexander Pechtold (D66) is de oproep van Buma gratuit, omdat het strafrecht al bepalingen kent die getreiter en belediging kunnen bestrijden. 

Erdogan van de Lage Landen

PVV-leider Geert WIlders vindt dat de vloggers die de politie provoceerden en de Turkse Nederlanders die tegen de mislukte coup protesteerden hun paspoort moeten inleveren en het land moeten verlaten. "Dit is ons land", zei hij. "We gaan Nederland terugveroveren". Nederlanders met een dubbel paspoort die over de schreef gaan, moeten het land uit. "We zetten ze uit, als het even kan met de hele familie." 

GroenLinks-leider Jesse Klaver wees de PVV'er erop dat hij onderscheid maakt tussen groepen Nederlanders. Hij vergeleek Wilders met de Turkse president Erdogan. Net als Erdogan wil Wilders rechters, hoogleraren en militairen kunnen ontslaan. "U zoekt geen oplossingen, maar zondebokken. U bent de Erdogan van de Lage Landen", aldus Klaver.

Algemene Beschouwingen in beeld

Premier Mark Rutte en Geert Wilders geven elkaar voor het debat de hand. © ANP
Lodewijk Asscher en Diederik Samsom in gesprek.
D66-fractievoorzitter Pechtold en PvdA-fractievoorzitter Samsom voeren kort overleg. © ANP
GroenLinks-voorman Jesse Klaver en SP-leider Emile Roemer zullen de Algemene Beschouwingen aangrijpen om hun kritiek op de begroting te geven. © ANP
Jesse Klaver en Jeroen Dijsselbloem wisselen voor het debat nog wat vriendelijke woorden uit. © ANP
Premier Mark Rutte en minister van financiën Jeroen Dijsselbloem verkeren woensdagochtend in goed humeur. © ANP
Minister van economische zaken Henk Kamp en minister van defensie Jeanine Hennis worden begroet door premier Mark Rutte © ANP
SP-leider Emile Roemer mag als leider van de grootste oppositiepartij als eerste spreken. © ANP
PVV-leider Wilders volgt het debat. © ANP
PvdA-leider Samsom luistert naar een interruptie van Kamerlid Norbert Klein. © ANP
CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma mengt zich in het debat. © ANP
VVD-fractievoorzitter Zijlstra had tijdens het debat flinke kritiek op de zorgplannen van Roemer. © ANP
Geert Wilders ondervraagt Emile Roemer tijdens de Algemene Beschouwingen. © ANP
Tijdens een schorsing hebben de bewindspersonen in Vak K de Kamer tijdelijk verlaten. © ANP
D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold was weinig enthousiast over de plannen van Emile Roemer: "Waar vindt u de kaboutertjes die dit gaan betalen?" © ANP
Diederik Samsom gebruikt de schorsing om even bij te praten met oud ChristenUnie-fractievoorzitter André Rouvoet. © ANP
Mark Rutte komt na de schorsing terug in de plenaire zaal. © ANP
Na de onderbreking is het de beurt aan VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. © ANP
Denk-voorman Tunahan Kuzu bij de interruptiemicrofoon © ANP
GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver in debat met Halbe Zijlstra. © ANP
CDA-leider Sybrand Buma botste met Zijlstra in een debat over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. © ANP
"We gaan de vrijheid van meningsuiting niet verbieden", zei Zijlstra in de richting van het CDA. © ANP
Het CDA vindt dat de vrijheid van meningsuiting niet absoluut is. "Het is tijd dat we de grens preciezer gaan trekken. Je hebt geen recht om te treiteren en beledigen." © ANP

Roemer

Eerder in het debat kwam SP-leider Emile Roemer onder vuur te liggen, omdat hij geen kostenplaatje kon leveren behorend bij zijn plannen om het zorgverzekeringsstelsel op de schop te gooien.

"Wat zijn de kosten? U staat hier met niets", zei Zijlstra. "Waar vindt u de kaboutertjes die dit gaan betalen?", wilde Alexander Pechtold (D66) weten. 

Roemer wil het geld ophalen door te snijden in de bureaucratie, consultants en managers. De SP vindt dat concurrerende zorgverzekeraars premiegeld verkwisten. Hoewel hij geen berekeningen voorhanden had, constateert hij dat de steun voor zijn zorgfonds groeit. Kostenplaatjes noemde hij "details" en "ditjes-en-datjes". 

Ook Buma had kritiek op het voorstel: "Ik kan er niks mee". Later in het debat kon hij echter zelf niet garanderen dat het CDA-programma wordt doorberekend.

Algemene beschouwingen

Woensdag en donderdag is het aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer om tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen de begroting die dinsdag is gepresenteerd nog eens streng onder de loep te nemen. De politieke leiders zullen proberen gaten te schieten in de beleidsvoorstellen, ook met het oog op de verkiezingen in maart 2017.

Uit de plannen blijkt dat de koopkracht volgend jaar stijgt en zelfs hoger uitkomt dan in 2012. Mede door koopkrachtreparaties van 1,1 miljard euro gaat nu 90 procent van de mensen erop vooruit. Ook voor de zorg, politie en justitie zijn er extra miljoenen uitgetrokken.