De plannen van SP-leider Emile Roemer om het huidige zorgverzekeringsstelsel te vervangen door een nationaal zorgfonds kan in de Tweede Kamer op weinig bijval rekenen.

 

Volg hier ons liveblog

Woensdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen wilden de fractieleiders van Roemer weten hoe hij de stelselwijziging, van concurrerende zorgverzekeraars naar een nationale zorgverzekeraar, wil bekostigen. 

"Wat zijn de kosten? U staat hier met niets", aldus VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. "Waar vindt u de kaboutertjes die dit gaan betalen?", wil Alexander Pechtold (D66) weten. 

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vraagt de SP de plannen te laten doorrekenen. Niet alleen wat de stelselwijziging kost, maar ook wat het effect op de premies en wachtlijsten zal zijn. 

Laagste inkomens

Volgens Zijlstra dupeert het plan juist de laagste inkomens. "Ons zorgstelsel behoort tot de besten van de wereld." Zijlstra wijst erop dat de zorgkosten op dit moment 100 euro lager zijn dan in de tijd van het ziekenfonds, dat vergelijkbaar is met het voorstel van de SP. Een stelselwijziging zou bovendien miljarden kosten. "U bent zorg duurder aan het maken voor mensen met een laag inkomen."

Roemer wil het geld ophalen door te snijden in de bureaucratie, consultants en managers. De SP vindt dat concurrerende zorgverzekeraars premiegeld verkwisten. Hoewel hij geen berekeningen voorhanden had, constateert hij dat de steun voor zijn zorgfonds groeit. Kostenplaatjes noemde hij "details" en "ditjes-en-datjes". 

Het plan van de SP kan bij geen enkele partij in de Kamer op steun rekenen. In het televisieprogramma Pauw noemde Roemer het een breekpunt als het nationaal zorgfonds niet zou worden ingevoerd.

Algemene Beschouwingen in beeld

Premier Mark Rutte en Geert Wilders geven elkaar voor het debat de hand. © ANP
Lodewijk Asscher en Diederik Samsom in gesprek.
D66-fractievoorzitter Pechtold en PvdA-fractievoorzitter Samsom voeren kort overleg. © ANP
GroenLinks-voorman Jesse Klaver en SP-leider Emile Roemer zullen de Algemene Beschouwingen aangrijpen om hun kritiek op de begroting te geven. © ANP
Jesse Klaver en Jeroen Dijsselbloem wisselen voor het debat nog wat vriendelijke woorden uit. © ANP
Premier Mark Rutte en minister van financiën Jeroen Dijsselbloem verkeren woensdagochtend in goed humeur. © ANP
Minister van economische zaken Henk Kamp en minister van defensie Jeanine Hennis worden begroet door premier Mark Rutte © ANP
SP-leider Emile Roemer mag als leider van de grootste oppositiepartij als eerste spreken. © ANP
PVV-leider Wilders volgt het debat. © ANP
PvdA-leider Samsom luistert naar een interruptie van Kamerlid Norbert Klein. © ANP
CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma mengt zich in het debat. © ANP
VVD-fractievoorzitter Zijlstra had tijdens het debat flinke kritiek op de zorgplannen van Roemer. © ANP
Geert Wilders ondervraagt Emile Roemer tijdens de Algemene Beschouwingen. © ANP
Tijdens een schorsing hebben de bewindspersonen in Vak K de Kamer tijdelijk verlaten. © ANP
D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold was weinig enthousiast over de plannen van Emile Roemer: "Waar vindt u de kaboutertjes die dit gaan betalen?" © ANP
Diederik Samsom gebruikt de schorsing om even bij te praten met oud ChristenUnie-fractievoorzitter André Rouvoet. © ANP
Mark Rutte komt na de schorsing terug in de plenaire zaal. © ANP
Na de onderbreking is het de beurt aan VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. © ANP
Denk-voorman Tunahan Kuzu bij de interruptiemicrofoon © ANP
GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver in debat met Halbe Zijlstra. © ANP
CDA-leider Sybrand Buma botste met Zijlstra in een debat over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. © ANP
"We gaan de vrijheid van meningsuiting niet verbieden", zei Zijlstra in de richting van het CDA. © ANP
Het CDA vindt dat de vrijheid van meningsuiting niet absoluut is. "Het is tijd dat we de grens preciezer gaan trekken. Je hebt geen recht om te treiteren en beledigen." © ANP

Politieke beschouwingen

Woensdag en donderdag is het aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer om tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen de begroting die dinsdag is gepresenteerd nog eens streng onder de loep te nemen. De politieke leiders zullen proberen gaten te schieten in de beleidsvoorstellen, ook met het oog op de verkiezingen in maart 2017.

Uit de plannen blijkt dat de koopkracht volgend jaar stijgt en zelfs hoger uitkomt dan in 2012. Mede door koopkrachtreparaties van 1,1 miljard euro gaat nu 90 procent van de mensen erop vooruit. Ook voor de zorg, politie en justitie zijn er extra miljoenen uitgetrokken.

Video: Oppositie reageert op begroting kabinet

Oppositie reageert op begroting kabinet
Oppositie reageert op begroting kabinet