Vice-president Piet Hein Donner van de Raad van State is tegen het afschaffen van het eigen risico in de gezondheidszorg en pleit voor een bredere beschouwing van grote kosten van burgers. 

"Als je dat zou afschaffen, haal je alle tien plagen van Egypte weer binnen", zegt hij tegen NRC

De Raad van State is onafhankelijk adviseur van de regering. "Wij zien dat de zorgkosten weer verder stijgen. Het zou verstandig zijn alle grote kosten die mensen in het leven maken, in samenhang te bekijken. Dan gaat het om woonlasten, pensioen en de ziektekosten. Want met name ouderen maken veel zorgkosten, terwijl die verder lagere lasten hebben. Zij hebben vaak hun hypotheek al afbetaald”, aldus Donner in de krant.

Over de kosten in de gezondheidszorg zegt Donner dat de Raad van State erop hamert om te kijken "hoe je die kosten écht kunt gaan beheersen. Anders verdringen de zorgkosten straks de andere taken en bestedingsmogelijkheden van de overheid nog meer. Of de kosten worden, in de vorm van hogere premies, verdeeld over alle Nederlanders.''

In de politiek ligt het eigen risico momenteel onder vuur. GroenLinks, PVV, SP en 50PLUS willen het afschaffen. Ook PvdA en CDA willen nadenken over afschaffing of vermindering van het eigen risico.

'Goed te verantwoorden'

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid noemt het eigen risico in de zorg van minimaal 385 euro per jaar "heel goed te verantwoorden". Als het eigen risico wordt afgeschaft gaat volgens haar de premie voor verzekerden met 284 euro per jaar omhoog. Afschaffing zou volgens haar berekeningen 3,9 miljard kosten.

Staatssecretaris Martin van Rijn vindt op zijn beurt dat er serieus gekeken moet worden naar het eigen risico, dat in zijn ogen nooit een belemmering mag vormen voor mensen die zorg nodig hebben.

De Raad van State is onafhankelijk adviseur van de regering.