PvdA en GroenLinks presenteren maandag een initiatiefwetsvoorstel om asielkinderen sneller een verblijfsvergunning te geven.

Dat zeggen PvdA-Kamerlid Attje Kuiken en GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman maandag in de VolkskrantVolgens de twee partijen wordt nu vaak naar het belang van de ouders gekeken en minder naar het belang van het kind.

"Kinderen kunnen zelfstandige asielmotieven hebben, zoals hun gezondheid, geestelijke ontwikkeling of het risico op besnijdenis", aldus Kuiken tegen de krant. 

Voortman: "Vorig jaar werden twee éénjarige meisjes met hun moeder teruggestuurd naar Guinee - een land waar 97 procent van de vrouwen wordt besneden - omdat de moeder de kinderen zou kunnen beschermen. Met deze wet maken we dat niet meer mee."

De initiatiefnemers sturen hun voorstel maandag ter beoordeling naar de Raad van State. Ze hopen het wetsvoorstel nog voor de verkiezingen door de Tweede Kamer te krijgen. Steun in de Eerste Kamer is daarna erg onzeker.

Aanzuigende werking

Bij de aankondiging van het voorstel, afgelopen mei, stelden coalitiepartij VVD en ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) dat de rechten van kinderen in de huidige wet al voldoende geborgd.

Zij vrezen bovendien voor een aanzuigende werking, waarbij ouders hun kinderen inzetten om een asielvergunning af te dwingen.

Toch kan het voorstel mogelijk op een meerderheid rekenen via SP, D66, ChristenUnie, PvdD en Denk.

Volgens PvdA en GroenLinks zouden afgelopen jaar tweeduizend kinderen extra een asielvergunning hebben gekregen als de wet al van kracht zou zijn geweest.

Kinderpardon

Het voorstel kan in ieder geval op steun rekenen van D66, maar Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma stelt tegenover NU.nl wel: "Naast deze wet is het broodnodig om te kijken naar een goede uitvoering van het kinderpardon. Daar kan de PvdA ook voor een meerderheid zorgen, maar doet dat helaas niet".

Ook Joel Voordewind (ChristenUnie) vindt dat de PvdA dan ook wat moet doen aan het kinderpardon. "Nu worden 1.000 kinderen afgewezen, omdat ze niet onder rijks toezicht stonden of omdat het meewerkcriterium te strikt is toegepast", stelt hij. 

"Hierdoor wordt 90 procent van de asielkinderen afgewezen terwijl ze hier wel minimaal al vijf jaar geworteld zijn. Dit gaat tegen de geest van de wet kinderpardon in die door de PvdA en ChristenUnie gemaakt is."

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen steunt het initiatief van PvdA en GroenLinks eveneens: "Feitelijk zijn we al gebonden aan het internationaal verdrag voor de rechten van het kind, maar we doen veel te weinig om het na te leven. Daarom is dit een goed idee."