Militairen pleiten voor een snel einde van de huidige missie in Mali. ''Daar presteren we onder ons niveau", zei kolonel Jelte Groen van het Korps Commandotroepen (KCT) donderdag tijdens een briefing in de Tweede Kamer.

Zo'n 375 Nederlandse militairen en zeven helikopters zijn in Mali voor VN-missie Minusma. Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het eens om de bijdrage, die eind dit jaar afloopt, te verlengen. Dat zou dan wel zonder helikopters zijn. Defensie heeft de VN al laten weten die eind dit jaar te willen terughalen.

De baas van de helikopters binnen de krijgsmacht, commandeur Gerhard Polet, wil graag weg uit Mali. Door het grote aantal uitzendingen vertrekt veel technisch personeel, vertelde hij de Kamerleden. Hij zit daardoor met een flink tekort aan techneuten, die toch al schaars zijn.

Verder oefenen zijn vliegers door Mali ook te weinig en zijn ze niet meer inzetbaar in elke situatie. In Mali zijn vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters. Een kwart van de vlieguren van de helikopters van de krijgsmacht gaat op in Mali. Het zal twee jaar duren voordat de vliegers weer volledig getraind zijn, aldus Polet.

Commando's

De commando's zitten met soortgelijke problemen, aldus Groen. Zij moeten na langdurige missies ook weer op andere taken gaan trainen. Bovendien slijt het materiaal snel in Mali. Het gaat dan bijvoorbeeld om voertuigen en wapens. ''Het materiaal holt achteruit."

Binnen Defensie wordt gekeken of de Cougar-helikopter langer dan tot 2023 kan worden ingezet. Defensie heeft met een gebrek aan helikopters te maken. De Cougar zou oorspronkelijk vanaf 2018 verdwijnen, maar vanwege problemen met de NH90-helikopter is besloten hem langer in dienst te houden.