Minister Stef Blok (Rijksdienst) gaat proberen om de Eerste Kamer (senaat) sneller terug te laten keren naar het Binnenhof, als dat gerenoveerd wordt.

De Tweede Kamer en hij willen dat het Binnenhof binnen 5,5 jaar wordt opgeknapt. Iedereen moet gedurende die periode ergens anders bivakkeren, maar de senaat vindt dat veel te lang.

Blok gaat zich nu "maximaal inspannen" om de Eerste Kamer eerder terug te laten keren dan pas na 5,5 jaar, schrijft hij. Hij gaat het streven opnemen in het Programma van Eisen, dat eind 2018 klaar moet zijn. De Eerste Kamer is blij met de opstelling van de minister en wil onder deze voorwaarden wel akkoord gaan.

Naar verluidt wordt 15 procent van de totale renovatiekosten van 475 miljoen euro besteed aan de Eerste Kamer.

Afwezigheid

De jarenlange afwezigheid van het Binnenhof zat de Eerste Kamer enorm hoog. Voorzitter Ankie Broekers-Knol heeft steeds gezegd dat het verlaten van het Binnenhof zo kort mogelijk dient te zijn. Ze vindt het niet kunnen dat het "hele parlementaire gebeuren" bijna zes jaar weg is van de oorspronkelijke plek, zei ze eerder.

Nodig is het volgens haar ook niet: "Sinds 1200 is hier al die zeven-, achthonderd jaar almaar verbouwd en telkens ging de business gewoon door."

Op het Binnenhof doet nu de schatting van 2,5 jaar de ronde dat de senaat elders zou moeten huizen, maar het Rijksvastgoedbedrijf denkt niet dat dat zal lukken.