Jean Claude Juncker heeft woensdag in zijn jaarlijkse toespraak uitgehaald naar het nationalisme in Europa, dat volgens hem wordt gevoed door populistische partijen.

"Waar we de unie zouden moeten versterken is juist sprake van fragmentatie en dat maakt de weg vrij voor populisme. Dat kunnen we niet accepteren, omdat populisme geen problemen oplost, maar problemen creëert," aldus de voorzitter van de Europese Commissie in Brussel. 

Juncker sprak verder over het gebrek aan eenheid in de EU en hekelde het feit dat lidstaten hun eigen belang boven dat van de unie stellen.  ''De crisis in de unie duurt nog altijd voort. De samenwerking moet breder en nationale belangen opzijgeschoven'', betoogde Juncker.

Met die crisis doelt de Commissievoorzitter onder meer op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit De EU. Eurosceptische partijen in andere lidstaten, waaronder de PVV van Geert Wilders, pleiten ook voor een vertrek.

Werkloosheid

Volgens Juncker mag de Europese integratie geen ''kleurloze smeltkroes" worden. De werkloosheid in Europa is nog altijd veel te hoog, aldus de commissievoorzitter. ''Europa is niet sociaal genoeg.''

''De burgers van Europa mogen niet langer bij de neus genomen worden, ze willen concrete resultaten zien", vervolgde Juncker in Straatsburg. ''De komende twaalf maanden zijn cruciaal om een beter Europa te scheppen.'' Juncker pleitte voor meer samenwerking tussen de lidstaten. ''We moeten de verdeling tussen Oost- en West-Europa overstijgen." Hij keerde zich tegen ''sociale dumping’’ en brak een lans voor gelijk loon bij hetzelfde werk in hetzelfde land.

Ondanks het gebrek aan samenwerking dat Juncker signaleerde bij de lidstaten, wordt de Europese Unie volgens hem niet in haar bestaan bedreigd door de Britse beslissing de EU te verlaten. Hij riep de Britse regering wederom op het formele besluit om te vertrekken zo snel mogelijk te nemen.

Militair hoofdkwartier

Daarnaast zei Juncker in zijn speech dat Europa behoefte heeft aan een militair hoofdkwartier waar een gezamenlijke militaire eenheid gelegerd moet worden. Volgens Juncker leidt het gebrek aan een permanente militaire structuur tot geldverspilling met versnipperde missies. 

De gezamenlijke militaire troepen zouden bestaande Navo-troepen moeten aanvullen. Een speciaal Europees fonds moet de militaire acties mogelijk maken.