De Tweede Kamer wil dat de beoordeling van bevingsschade aan woningen wordt weggehaald bij het bedrijf dat de bevingen veroorzaakt.

Tot nu toe wordt de schadeafhandeling tot weerzin van de bewoners gedaan door het Centrum Veilig Wonen, onderdeel van gaswinningsbedrijf NAM.

"De NAM heeft een eigen handboek aardbevingen, een eigen protocol voor schaderegistratie en zelf verzonnen typen schade. Het slaat nergens op", aldus SP-Kamerlid Eric Smaling tegen NU.nl.

Tegenover de NOS zeggen ook PvdA en CDA dat het anders moet. "Als je schade hebt veroorzaakt, heb je er belang bij de rekening laag te houden. Daarom moet de taxateur onafhankelijk worden van de NAM", zegt PvdA-Kamerlid Jan Vos. "We zullen vastleggen dat de protocollen waar die taxateurs mee werken door de Nationaal Coördinator Groningen worden opgesteld en niet meer door de NAM."

D66 is het daarmee eens. "Vertrouwen in de experts die bij je thuis komen om de bevingsschade op te nemen, is cruciaal. Dat vertrouwen is er bij de mensen nu te vaak niet", aldus Kamerlid Stientje van Veldhoven.

CDA-Kamerlid Agnes Mulder stelt ook dat de NAM eigen criteria hanteert en dat "het niet zo kan zijn dat daardoor veel schade niet wordt goedgekeurd en de mensen met de rotzooi blijven zitten."

Gaswinning

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft al laten weten open te staan voor aanpassingen aan het schadeprotocol. Dinsdag zei hij te verwachten dat de behoefte aan aardgas uit Groningen na 2020 snel zal afnemen.

Tot 2020 moet jaarlijks nog 24 miljard kubieke meter gas gewonnen worden om de levering van gas te kunnen garanderen. Daarna kan de gaswinning in stappen worden afgebouwd naar ongeveer 7 miljard kubieke meter in 2029, schrijft hij in een brief aan de Kamer. 

Woensdag debatteert de Tweede Kamer met Kamp over de gaswinning.