De "pleur op"-uitspraak die Mark Rutte deed in het tv-programma Zomergasten en de kwalificatie "tuig van de richel" die hij gebruikte voor de Zaandamse hangjongeren, zijn volgens fractievoorzitters in de Tweede Kamer lege uitlatingen, omdat Rutte geen voorstellen doet om zijn woorden in daden om te zetten.

"Hoe zorgt u ervoor dat u niet alleen grote woorden gebruikt, maar ook iets doet. Hoe gaan we tuig van de richel op laten pleuren", wilde PVV-leider Geert Wilders dinsdag tijdens het debat over de nasleep van de mislukte coup in Turkije weten van de premier. "U weet het niet he?"

"Welke daden volgen er op uw woorden?" vroeg Sybrand Buma (CDA) aan Rutte. Hij had er geen goed woord voor over dat de premier deze termen in de mond heeft genomen. "Dit zijn uitspraken van onmacht, die doe je op een schoolplein en niet als premier."

Dat vindt ook Alexander Pechtold (D66): "Het zijn woorden die wij hier in het parlement niet accepteren en die u in uw klas waar u lesgeeft ook niet zou accepteren." Ook de SP en GroenLinks hekelen de woorden van de premier die volgens Emile Roemer (SP) "totale machteloosheid" aantonen. PvdA-leider Diederik Samsom vindt de uitspraak "armoedig".

Minister van Integratie Lodewijk Asscher zou andere woorden hebben gekozen, zei hij. "Ik zou zeggen: 'Ga je schamen. Wat zou je moeder hiervan denken?"

'Shoppen'

Rutte herhaalde dat hij zijn "pleur op"-uitspraken deed als een eerste emotionele reactie op een filmpje waarin werd getoond dat een NOS-verslaggever het werken onmogelijk werd gemaakt door demonstrerende Turkse Nederlanders die zeiden dat hij moest oprotten. Hij neemt zijn woorden dan ook niet terug.

Rutte stoorde zich aan het feit dat deze groep Turkse Nederlanders gebruik maakte van het recht om te demonstreren, maar de persvrijheid van de NOS-verslaggever niet respecteerde. "Als journalisten het werken onmogelijk wordt gemaakt, is mijn eerste gevoel: rot zelf op", zei hij tijdens het debat.

Rutte vindt dat Nederlandse staatsburgers niet mogen "shoppen" in de democratische verworvenheden die de Nederlandse rechtsstaat biedt.

Geen maatregelen

De premier erkende dinsdag dat hij geen maatregelen heeft om ervoor te zorgen dat Turkse Nederlanders die 'shoppen' in vrijheden ook daadwerkelijk kunnen worden aangepakt. Rutte stelt dat het integratieproces dertig jaar aan de gang is en dat de problemen die zich in een deel van de Turks-Nederlandse gemeenschap voordoen niet met een druk op de knop op te lossen zijn.

Wel moeten politici volgens Rutte duidelijk normen stellen, en politie en justitie moeten gebruik maken van "het instrumentarium" om bijvoorbeeld de jongeren in Zaandam aan te pakken.

Daar nam Wilders geen genoegen mee. "U zei niet 'gebruik maken van het instrumentarium', u zei 'pleur op'. U heeft Nederland voor de gek gehouden."

Kuzu

Tijdens het debat viel de Kamer ook Denk-leider Tunahan Kuzu fel aan, omdat hij geen afstand wil nemen van de massa-arrestaties en maatregelen die getroffen zijn in Turkije na de mislukte staatsgreep. Over de arrestaties van bijvoorbeeld rechters, politieagenten en journalisten wilde Kuzu geen uitspraken doen, omdat hij deze dossiers niet kent.

Kuzu wil dat alle zaken goed worden beoordeeld en alle verdachten een eerlijke rechtsgang krijgen. Samsom noemde het optreden van de Denk-leider "een Nederlands parlementariër onwaardig". Wilders stelde voor dat Kuzu zijn paspoort inlevert en vertrekt.

Kuzu zei niet van plan te zijn te vertrekken. "Wen er maar aan dat ik hier nog langer zal blijven staan. Ik sta hier niet in het belang van een andere mogendheid, maar van Turkse Nederlanders en Marokkaanse Nederlanders die hetzelfde gevoel delen."

Ook premier Rutte wilde de massa-arrestaties niet veroordelen. Daar is eerst goed onderzoek voor nodig, zei hij.