De kans bestaat dat de Europese Commissie de Nederlandse begroting die volgende week wordt gepresenteerd, gaat afkeuren. Dat komt door de te complexe begrotingsregels, zo zegt Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep in Trouw.

Die regels moeten volgens de minister aangepast worden.

"De begrotingsregels zijn te ingewikkeld geworden, zelfs voor ambtenaren hier. Dus moeten ze veranderen. En de indicatoren - moeten we sturen op schuld, de uitgaven of structureel tekort - die gaan ook veranderen", zegt hij in Trouw.

"Daar ben ik van overtuigd. Het is belangrijk dat je kunt uitleggen waarom het werkt zoals het werkt. En dat je als politicus, zeker als minister van Financiën, kunt voorspellen hoe je structurele tekort of de houdbaarheid van de overheidsfinanciën ervoor staan."

De minister zegt niet te weten of de Europese Commissie de nieuwe begroting gaat goedkeuren. "We hopen natuurlijk van wel, rekenen alles uit en denken: het zal wel goed gaan. Maar het is zó ingewikkeld. Als ik het al niet weet, kan ik al helemaal niet uitleggen aan de lezers van Trouw waarom die regels zo in elkaar zitten.

Verkiezingen

Tegen het AD zegt Dijsselbloem na de verkiezingen door te willen gaan in de politiek. "Het is geen goed moment om te zeggen: nu iemand anders. Ik ben ook de eerste om te zeggen: we zijn nog niet klaar", aldus de PvdA'er.

"Er zijn te veel mensen die nog de negatieve effecten van de crisis voelen. Dat geldt ook voor de effecten van allerlei hervormingen."