Jeroen Dijsselbloem, momenteel minister van Financiën, wil bij de verkiezingen in maart volgend jaar opnieuw op de PvdA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer staan. Zijn collega van Buitenlandse Zaken Bert Koenders wil dat niet.

Koenders zou nog wel voor een nieuw ministerschap in aanmerking willen komen, bevestigen bronnen in een bericht van NRC.

Dijsselbloem, die momenteel ook voorzitter van de Eurogroep is, zegt in het AD ''er nog steeds lol in te hebben''.

Dijsselbloem is niet de enige PvdA-bewindspersoon die de Kamer in wil. Ook minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) willen dat.

Kabinet

PvdA-staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) liet eerder weten alleen terug te willen keren in het kabinet en niet in de Kamer. Ook Jetta Klijnsma (onder meer pensioenen) wil niet op de PvdA-lijst, maar eventueel wel terugkeren als bewindspersoon.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en zijn collega Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) komen ook niet terug in het parlement.

Staatssecretaris Martin Van Rijn liet aan De Telegraaf weten niet in Tweede Kamer terug te willen komen. Wel is hij eventueel opnieuw beschikbaar als staatssecretaris of minister in een nieuw kabinet. "Ik heb mezelf afgevraagd: waar zit mijn eigen kracht. Ik ben een betere staatssecretaris dan Kamerlid."