Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zal niet terugkeren op de PvdA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer bij de volgende verkiezingen in maart volgend jaar.
 

Het is na tien jaar politiek tijd voor iets anders, laat een woordvoerder van Plasterk vrijdag weten aan NU.nl. "Hij is nu 59 en weet nog niet wat hij na dit kabinet gaat doen, maar zal niet opnieuw kandidaat zijn voor de Tweede Kamer", meldt de woordvoerder.

Plasterk herstelt op dit moment van een hartoperatie en is daardoor sinds de zomer uit de roulatie. Hij hoopt er met Prinsjesdag op 20 september wel bij te zijn.

Op dit moment wordt de kandidatenlijst van de PvdA samengesteld. Of Plasterk in een eventueel volgend kabinet wel terugkeert, is nog onbekend.

"Het ziet ernaar uit dat het kabinet, inclusief demissionaire periode, er misschien wel tot en met de volgende zomer zit. Daarom zijn andere besluiten nu niet aan de orde", aldus de zegsvrouw.  

Plasterks tijdelijke vervanger, minister Stef Blok (Wonen), liet eerder op de dag weten dat het goed gaat met Plasterk.

Plasterk is onder Rutte II bezig aan zijn tweede ministerschap. Tussen 2007 en 2010 was hij in het kabinet Balkenende IV minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Tijdens Rutte I was hij Kamerlid voor de PvdA.