De trans-Atlantische handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de VS, TTIP, is niet alleen een handelsovereenkomst, maar ook een westerse alliantie van landen die dezelfde waarden van de liberale democratische rechtsstaat verdedigen en uitdragen.

Dat zei vice-president van de Europese Commissie Frans Timmermans vrijdag tijdens een bijeenkomst van het wetenschappelijk bureau van de VVD, de Telderstichting.

Volgens Timmermans neemt de grip van het Westen op de wereld af. Dat heeft te maken met demografische ontwikkelingen, maar ook met de opkomst van sterke economieën zoals China. "De grip van het Westen op de wereld zal in de toekomst alleen maar verder afnemen", aldus Timmermans

Het is daarom van belang dat de Westerse wereld bij elkaar blijft, zegt Timmerans. "De relatie met de VS is daarom cruciaal, omdat wij dezelfde waarden delen".

De oud-minister van Buitenlandse Zaken stelt dat dat de enige manier is om op te boksen tegen Rusland en China, landen die westerse waarden van liberalisme en de democratische rechtsstaat in toenemende mate de rug toe keren.

TTIP, zegt Timmermans, stelt Europa en de VS, in plaats van China, in staat om de regels van de vrije markt te blijven bepalen.

Onderhandelingen

Ondertussen verlopen de onderhandelingen over het handelspact moeizaam.

De afgelopen week hebben vooraanstaande politici in Europa, onder wie de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel en de Franse staatssecretaris van Handel, Matthias Fekl, geklaagd dat onderhandelen geen zin meer heeft, vooral door de houding van de VS.

Ook Timmermans constateert dat een akkoord nog ver weg lijkt. Hij vindt dat de Amerikanen moeten inbinden op punten waar het gaat om Europese consumentenbescherming.

De Europese Commissie, die namens de Europese Unie onderhandelt, heeft laten weten dat de onderhandelingen gewoon doorgaan. Het is de bedoeling dat ze voor het einde van dit jaar definitief zijn afgerond.

In de zomer van 2013 begonnen de eerste officiële gesprekken, afgelopen juli werd er voor de veertiende keer onderhandeld.

In 60 seconden: TTIP
In 60 seconden: TTIP