Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) gaat in gesprek met de Griekse en Italiaanse autoriteiten om de mogelijkheid te onderzoeken om kwetsbare vluchtelingenkinderen, die zonder ouders of andere familieleden vastzitten in opvangkampen, voorrang te geven bij de herplaatsing naar Nederland.
 

Dat heeft hij donderdag in een overleg in de Tweede Kamer toegezegd.

Donderdagochtend deden oppositiepartijen SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks een oproep aan het kabinet om nog voor het einde van het jaar 750 alleenstaande vluchtelingenkinderen op te vangen. Regeringspartij PvdA heeft zich ook achter het voorstel geschaard.

De PvdA is "niet principieel tegen" het voorstel. Maar, "we moeten wel kijken of het realistisch is", zei Kuiken. Ze wijst erop dat de registratie, screening en herplaatsing in Griekenland stroef verloopt en het de vraag is of er 750 kinderen voor januari kunnen worden herplaatst. "In Nederland zit je vervolgens ook met kwesties rond de voogdij", aldus de PvdA'er.

Onderzoek

Dijkhoff doet dan ook nog geen beloftes, wel is hij bereid te kijken naar een snelle relocatie van deze groep kwetsbare kinderen. Wel zal de registratie eerst moeten verbeteren en daarvoor is nodig dat de Grieken een tandje bijzetten en hulp accepteren om situatie te verbeteren. Ook wil de staatssecretaris kijken hoe dit probleem gezamenlijk met de EU-lidstaten kan worden aangepakt.

VVD en CDA zijn tegen het voorstel. Volgens Malik Azmani (VVD) kan de oproep "sympathiek en humaan lijken", maar het gevolg is dat ouders uit Turkije en delen van Afrika hun kinderen vooruit sturen naar Europa.

SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks wijzen erop dat het gaat om kinderen die in acute nood verkeren.

Seksueel misbruik

In een woensdag verschenen rapport van Unicef staat dat vorig jaar zeker 100.000 kinderen zonder ouders of andere familieleden op de vlucht zijn geslagen. Dat is drie keer zoveel als in 2014. Volgens de kinderrechtenorganisatie is de problematiek in Italië urgent. Kinderen leven er onder erbarmelijke omstandigheden en worden slachtoffer van seksueel misbruik of verdwijnen in de Europese seksindustrie. 

In Griekenland is de situatie eveneens schrijnend. In augustus bleek uit onderzoek van het Rode Kruis dat het aantal incidenten van seksueel geweld in de Griekse opvangkampen toeneemt. Volgens de Britse krant The Observer zou het gaan om kinderen zo jong als zeven jaar.

Artsen zonder Grenzen (AzG) bevestigt in The Guardian dat vluchtelingen in Griekenland zich melden met verhalen over seksueel misbruik. De situatie voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen is ernstig, zegt een medewerker van de hulporganisatie tegen de Britse krant. "Het is hier een survival of the fittest." Aangifte durven de kinderen niet te doen. Vaak weten ze ook niet dat dat kan.

De vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, heeft haar zorgen over de veiligheid en vrouwen en kinderen in de kampen meerdere malen aangekaart bij de Griekse autoriteiten, maar maatregelen blijven uit.