In navolging van de NAM eerder dit jaar zeggen oliebedrijven Shell en ExxonMobil nu ook sorry tegen de Groningers die hebben geleden onder de aardbevingsschade als gevolg van de gaswinning in het gebied.

Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland, en Rolf de Jong, president upstream van ExxonMobil, deden hun spijtbetuiging donderdag in de Tweede Kamer.

"We zien dat de Groningers de meeste tol hebben betaald voor de gaswinning waar wij met zijn allen heel veel welvaart van hebben gehad. Dat betreuren wij en daar zeg ik vandaag sorry voor", aldus Van Loon.

De Jong sloot zich hierbij aan. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren had gevraagd om de excuses.

Shell is samen met ExxonMobil aandeelhouder van de NAM. De organisatie houdt zich bezig met de opsporing en winning van gas en aardolie in Nederland.

Veiligheid op één

Van Loon zei tegen radiozender BNR dat veiligheid bij Shell altijd op één staat. Dat lijkt in contrast te staan met de bevindingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) van begin vorig jaar.

De OVV oordeelde dat de veiligheid van inwoners van de provincie Groningen tot 2013 geen rol speelde bij de besluitvorming over de winning van aardgas in hun provincie.

Volgens de OVV is niet zorgvuldig omgegaan met de veiligheid van inwoners van de provincie. De veiligheidsrisico's die de winning met zich meebracht zagen de betrokken partijen als "verwaarloosbaar".

Lobby

Shell en ExxonMobil zijn naar de Tweede Kamer geroepen om uitleg te geven over de lobby-strategie. Er was irritatie ontstaan over de inhoud van een brief die Shell in april had verstuurd naar politieke partijen.

Daarin staat dat het verder terugschroeven van de gaswinning in Groningen zo'n 100 miljard euro zal kosten. "Hiermee dreigt ook de economische basis onder het Plan-Alders te worden weggehaald", schreef het bedrijf.

In dat plan van Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen, staat dat bewoners gecompenseerd moeten worden voor de aardbevingsschade als gevolg van de gaswinning. Partijen vatten dit standpunt op als dreigement dat Shell zich hier minder voor zou inzetten zodra de gaswinning wordt teruggeschroefd, maar die suggestie is volgens Shell "volstrekt onjuist".

"Ik betreur het dat ten onrechte de indruk is ontstaan dat Shell een link zou leggen tussen productievolume en onze bereidheid als aandeelhouder om bij te dragen aan een vergoeding van de schade", zei Van Loon in een statement.

"De schade wordt vergoed, daar hoef je niet aan te twijfelen", zei de Shell-topvrouw later in de Kamer. Ook De Jong van ExxonMobil benadrukt dit standpunt. "Wij lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid."

Economie

Shell wijst er in een brief op dat de gasindustrie in de provincie Groningen goed is voor 5.400 directe en indirecte arbeidsplaatsen.

Ook schrijft het olie- en gasconcern dat volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de economie in 2015 met 5,5 procent is gekrompen als direct gevolg van het terugschroeven van de gaswinning. Daarmee was Groningen vorig jaar de enige provincie zonder economische groei.