Nederland moet 750 vluchtelingenkinderen die zonder ouders of familieleden vastzitten in de kampen in Griekenland en Italië nog voor het einde van het jaar naar Nederland halen.

SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks doen donderdag deze gezamenlijke oproep aan het kabinet.

"De Europese Unie en Nederland falen om de meest kwetsbare mensen in nood te helpen", zegt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. D66’er Sjoerd Sjoerdsma: "We kunnen niet toekijken hoe duizenden kinderen aan hun lot worden overgelaten. Als we nog langer wachten, lopen ze permanente schade op."

ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind en GroenLinkser Linda Voortman wijzen erop dat de instroom dit jaar is afgenomen en er ruimte is om deze kinderen op te vangen. "Dat wij deze groep kwetsbare asielzoeker opnemen, is het minste wat we kunnen doen", aldus Voortman.

Seksueel misbruik

In een woensdag verschenen rapport van Unicef staat dat vorig jaar zeker 100.000 kinderen zonder ouders of andere familieleden op de vlucht zijn geslagen. Dat is drie keer zoveel als in 2014. Volgens de kinderrechtenorganisatie is de problematiek in Italië urgent. Kinderen leven er onder erbarmelijke omstandigheden en worden slachtoffer van seksueel misbruik of verdwijnen in de Europese seksindustrie. 

In Griekenland is de situatie eveneens schrijnend. In augustus bleek uit onderzoek van het Rode Kruis dat het aantal incidenten van seksueel geweld in de Griekse opvangkampen toeneemt. Volgens de Britse krant The Observer zou het gaan om kinderen zo jong als zeven jaar.

Verhalen

Artsen zonder Grenzen (AzG) bevestigt in The Guardian dat vluchtelingen in Griekenland zich melden met verhalen over seksueel misbruik. De situatie voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen is ernstig, zegt een medewerker van de hulporganisatie tegen de Britse krant. "Het is hier een survival of the fittest." Aangifte durven de kinderen niet te doen. Vaak weten ze ook niet dat dat kan.

De vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, heeft haar zorgen over de veiligheid en vrouwen en kinderen in de kampen meerdere malen aangekaart bij de Griekse autoriteiten, maar maatregelen blijven uit.

"Dat we dit nu al zo lang maar laten gebeuren is een aanklacht tegen de Europese waarden", zegt Joel Voordewind (ChristenUnie). "Als er een eurocrisis is, worden er in een weekend miljarden vrijgemaakt om banken te redden, maar als vluchtelingen in deze erbarmelijke omstandigheden terechtkomen, hebben we dat gevoel van urgentie niet." 

Hervestiging

De opvangkampen in Italië en Griekenland maken deel uit van het Europees hervestigingsplan om de herverdeling van gescreende vluchtelingen uit met name Syrië en Irak in goede banen te leiden.

Die herverdeling komt echter niet van de grond. Nederland heeft tot nu toe 566 vluchtelingen hervestigd: 127 uit Italië en 439 uit Griekenland. Het komende jaar moet Nederland er nog 5381 erkende vluchtelingen laten overkomen uit de Griekse en Italiaanse kampen. 

‘Geen bevestiging’

In antwoord op Kamervragen van de PvdA schreef minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dat het kabinet navraag heeft gedaan bij de Griekse autoriteiten en dat de berichten van misbruik niet kunnen worden bevestigd. Ook zijn er bij de Grieken geen aangiftes binnengekomen.

Koenders schrijft verder dat het kabinet er bij de Grieken meerdere malen op heeft aangedrongen om de omstandigheden in de opvangkampen te verbeteren en zich hier voor zal blijven inspannen.

Prioriteit

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil net als de oppositiepartijen dat er zo snel mogelijk een oplossing komt voor de alleenstaande vluchtelingenkinderen. Maar een verplichting om 750 kinderen voor het eind van het jaar op te nemen is niet nodig, omdat het kabinet al de verplichting heeft om vluchtelingen te hervestigen, zegt zij.

Wat de PvdA’er betreft krijgen alleenstaande vrouwen en kinderen die zonder ouders of familieleden vluchten wel prioriteit bij de herverdeling. "Hoe sneller hoe beter", aldus Kuiken. Daar is echter wel voor nodig dat de Grieken de registratieprocedure verbeteren. "Dat vraagt aandacht van alle EU-lidstaten."

Registratie

Kamerlid Voordewind stelt echter dat hij signalen krijgt dat de registratie de laatste weken aardig op stoom begint te komen, maar dat het probleem ligt bij de EU-landen die niet staan de springen om de gescreende vluchtelingen te hervestigen.

Donderdag debatteert de Kamer met staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) over onder andere de alleenstaande vluchtelingenkinderen in Europa.