Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu heeft de uitgestoken hand van de bezoekende Israëlische premier Benjamin Netanyahu woensdag niet geschud. Kuzu, die eerder in de PvdA-fractie zat, is nu actief in de beweging Denk.

Netanyahu bracht een bezoek aan het parlement in Den Haag. Toen hij de hand uitstak naar Kuzu, bleef die geste onbeantwoord. Netanyahu draaide daarop zijn gezicht weg.

Kuzu droeg een button met daarop de Palestijnse vlag. Hij is het niet eens met de Israëlische behandeling van de Palestijnen in de regio en de bezetting van Palestijns gebied door Israël.

Het Kamerlid zegt Netanyahu geen hand te willen schudden vanwege zijn beleid jegens de Palestijnen.

Video: Kamerlid Kuzu weigert hand Israëlische premier Netanyahu

Kamerlid Kuzu weigert hand Israëlische premier Netanyahu
Kamerlid Kuzu weigert hand Israëlische premier Netanyahu

Palestijnen

Kuzu wilde naar eigen zeggen met zijn actie laten zien dat er grote groepen in Nederland zijn die het niet eens zijn met het ''dagelijkse fundamentele onrecht dat Palestijnen wordt aangedaan''.

Hij noemt het daarom ook ''een schande dat de rode loper is uitgerold'' voor Netanyahu. In een Facebookbericht verwees hij naar het Gaza-conflict van 2014.

GroenLinks

GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff liet weten niet bij het gesprek met Netanyahu te zijn, omdat dat het "rampzalig beleid inzake Palestijnen" niet zou veranderen. "Meer druk op Israël en sancties zijn nodig."

PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes was er wel. Hij liet via Twitter weten dat het ''een lang maar teleurstellend gesprek'' was met Netanyahu. ''Conflict schuld van iedereen behalve van Israël'', aldus Servaes over de inhoud.