Turkije vindt de uitspraken van premier Mark Rutte over Turkse Nederlanders in het programma Zomergasten ongepast. Dat staat in een verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Rutte reageerde in Zomergasten op een filmpje waarin demonstrerende Turkse Nederlanders NOS-verslaggever Robert Bas het werken onmogelijk maakten in Rotterdam. Dat gebeurde na de mislukte coup medio juli in Turkije. De verslaggever werd te verstaan gegeven dat hij moest "oprotten''.

Rutte reageerde fel. "Mijn primaire eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op'', zei Rutte bij het zien van de beelden. Volgens Rutte is het grootste deel van de Turkse Nederlanders goed geïntegreerd, maar staat een minderheid die hij 'Turken in Nederland' noemt met twee benen buiten de maatschappij.

Turkije vindt de uitspraken ongepast voor een premier. De Turken denken dat de uitspraken misbruikt kunnen worden tegen Turkse Nederlanders. In een tijd dat in Europa de afkeer tegen buitenlanders toeneemt, schaden de uitspraken de gezamenlijke inspanningen om Turkse Nederlanders volledig deel te laten nemen in de maatschappij, aldus de verklaring.

Een woordvoerder van Rutte laat weten dat de premier de verklaring "voor kennisgeving'' aanneemt. Rutte blijft bij zijn woorden.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemde de Turkse verklaring in het tv-programma WNL Opiniemakers een "belachelijke reactie". Hiermee krijgen de mensen die zich misdragen feitelijk een steuntje in de rug, aldus Zijlstra.