GroenLinks-leider Jesse Klaver verwerpt de uitspraken van premier Mark Rutte over Turkse Nederlanders die een journalist belaagden in Rotterdam. Toch verontrusten de ontwikkelingen in de Turkse gemeenschap ook Klaver.

"Ik maak me grote zorgen over wat ik zie in de Turkse gemeenschap. Jongens die hier zijn geboren doen soms alsof Turkije meer hun vaderland is", zegt Klaver tegen NU.nl.

Hij vindt het belangrijk dat iedereen die hier woont, zich ook verbonden voelt met het land. "Je betaalt hier belasting, je kinderen zitten hier op school. Hier ligt je toekomst", aldus Klaver.

Tegelijkertijd verwerpt hij de uitspraken van Rutte, die afgelopen zondag in Zomergasten zei dat Nederlanders met een Turkse achtergrond moeten "oppleuren" omdat ze tijdens een demonstratie in Rotterdam een journalist belaagden.

Klaver: "De meeste jongens waar hij [Rutte, red.] het over heeft, zijn hier geboren. Dus als je het hebt over "oppleuren naar je eigen land", dan heb je het eigenlijk over "pleur op naar Nederland".

Hij noemt het wel schokkend dat mensen een journalist belagen en dat verschillende religieuze stromingen binnen de Turkse gemeenschap elkaar de tent uitvechten. "Dat past niet in Nederland. Maar "pleur op naar je eigen land"… Het zijn Nederlanders."

Bekijk de reactie van Klaver

Verkiezingsprogramma

GroenLinks presenteert dinsdagavond haar concept-verkiezingsprogramma. De belangrijkste boodschap volgens Klaver is "een aanval op de ongelijkheid en de tweedeling in onze samenleving." Als het aan GroenLinks ligt, gaan mensen met heel veel vermogen straks iets meer belasting betalen.

Daarnaast moet Nederland "het meest ambitieuze klimaatbeleid ooit" krijgen. Kolencentrales moeten dicht, net zoals de kerncentrale in Borssele.

Eerder bracht GroenLinks al naar buiten af te willen van het eigen risico in de zorg. Ook pleit de partij voor een brede brugklas waardoor leerlingen in hun eigen tempo kunnen doorstromen naar elk passend niveau.

Klaver kondigde onlangs al aan zijn pijlen in deze campagne te richten op Rutte en PVV-leider Geert Wilders.