Israël en de Palestijnen gaan mogelijk in Nederland rechtstreeks met elkaar praten over water, goederenvervoer en energie.

 

Dat overleg komt er op initiatief van het Nederlandse kabinet. De hoop is dat de eerste bijeenkomst dit jaar nog plaatsvindt.

Premier Rutte pleitte maandag in een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voor stappen om het vredesproces weer op gang te brengen. De twee spraken met elkaar tijdens een werklunch in het Catshuis. Ook gaf Rutte aan dat Israël moet stoppen met de uitbreiding van de nederzettingen in bezet Palestijns gebied. 

Rutte had de zaak eerder al telefonisch besproken met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. 

Terrorismebestrijding

Na het gesprek maakte Netanyahu duidelijk dat hij Nederland wil helpen in de trijd tegen islamitisch terrorisme. "Israël verdedigt onze gemeenschappelijke waarden. Wij willen onze ervaringen met jullie delen.'' Volgens hem komt er steeds meer waardering voor de rol die zijn land speelt op dit gebied.

Concrete afspraken zijn er niet gemaakt omdat Rutte niet in ging op het aanbod van zijn "goede vriend". Rutte zei wel dat hij de relatie met Israël wil verdiepen.

Gaspijpleiding

Netanyahu liet weten ook akkoord te gaan met het leggen van een gaspijpleiding naar de Gazastrook. Nederland heeft bijgedragen aan een onderzoek naar de mogelijkheden hiertoe, zei Rutte. Ook wil hij de watertoevoer naar de Palestijnse strook verbeteren "Wij willen de bevolking helpen", stelde hij.

De Israëlische premier verklaarde verder bereid te zijn de Palestijnse leider Abbas overal en wanneer maar te ontmoeten. Maar hij zei tegenstrijdige berichten hierover van de Palestijnen te krijgen. Eerder was er sprake van dat er een mogelijke ontmoeting tussen beide leiders in Moskou zou zijn. Dat gaat niet door.

Netanyahu spreekt woensdag met Kamerleden. Later op die dag vliegt hij terug.