Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) pleit voor de vorming van een vrijheidscoalitie tegen de politieke islam. Ze wil dat we "samen opstaan" tegen islamitisch radicalisme, zei ze maandagavond tijdens de Hendrik Jan Schoolezing.

"Het wordt tijd dat wij - alle Nederlanders die onze cultuur, onze vrijheden, ons maatschappelijk contract liefhebben - opstaan om onze verworvenheden actief te verdedigen", zei Schippers.

Ze merkt in ons land "een sluipend toenemende intolerantie" en "toenemende zelfcensuur". Ze noemde als voorbeeld dat op scholen niet meer over de Holocaust kan worden gesproken of homoseksuele leraren hun identiteit stilhouden.

De VVD'er wil wel dat geldstromen uit landen zoals Saudi-Arabië en Turkije die hier "in koranscholen en moskeeën worden gepompt om deze vijandige gedachten te verspreiden" worden gestopt. "Nu moeten we alles uit de kast trekken om ze te blokkeren en onmogelijk te maken."

Subsidies schrappen

Ook vindt ze dat subsidies aan fundamentalistische clubs in ons land moeten worden geschrapt. Als voorbeeld noemde ze de beweging Hizb ut-Tahrir. "Je tegenstander geef je geen subsidie."

Maar ze ziet niets in het verbieden van dit soort organisaties. Het is volgens haar een "heel aanlokkelijke gedachte" maar een die uiteindelijk niet werkt.

Andere culturen die naar Nederland komen, kunnen "wel degelijk een verrijking zijn voor de samenleving". Maar we moeten daardoor we niet inboeten op onze vrijheden en kernwaarden, zei ze. "Dat vrouwen en mannen niet gelijkwaardig zouden zijn of dat homo's niet meer kunnen uitkomen dat ze homo zijn."