
Rutte noemt PVV-programma bedreiging voor de rechtsstaat
Dat zei hij zondag in het tv-programma Zomergasten.
In het programma van de partij van Geert Wilders staat onder andere dat alle moskeeën en islamitische scholen in Nederland moeten worden gesloten en hij pleit voor een totale asielstop.
Dat staat volgens Rutte haaks op de waarden van de Nederlandse rechtsstaat. Hij zei ook dat hij Wilders als zijn grootste politieke tegenstander ziet. Rutte vindt dat Wilders angst aanwakkert, maar ook wegloopt voor verantwoordelijkheid. "Hij is een wegloper", aldus Rutte.
De premier verwees daarbij naar 2012 toen Nederland in crisis zat en Wilders wegliep bij het kabinet dat op zijn gedoogsteun hing. Daarna waren nieuwe verkiezingen nodig.
Coalitiepartner
Toch wil de VVD-leider Wilders niet op voorhand uitsluiten als coalitiepartner na de verkiezingen in maart volgend jaar, maar de kans dat dat gebeurt is zeer klein. "Ik zie het niet gebeuren."
Rutte kwam in aanvaring met presentator Thomas Erdbrink over de spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap. Dat gebeurde nadat een filmpje werd getoond waarin een NOS-verslaggever het werken onmogelijk werd gemaakt door demonstrerende Turkse Nederlanders die zeiden dat hij moest oprotten.
"Mijn primaire eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op", was de reactie van Rutte bij het zien van de beelden. Volgens Rutte is het grootste deel van de Turkse Nederlanders goed geïntegreerd, maar staat een minderheid die hij "Turken in Nederland" noemt met twee benen buiten de maatschappij.
Gratuit excuses
Toen Erdbrink zich afvroeg of het nou wel zo erg was en of er eigenlijk verschil is met het gedrag van voetbalhooligans, reageerde Rutte boos. Hij vindt dat de 'elite', waar hij behalve Erdbrink overigens ook zichzelf toe rekent, dit soort gedrag veel te vaak goedpraat. Volgens Rutte is het nodig dat in Nederland de eigen waarden en verworvenheden worden verdedigd en dat mensen in ons land hiervoor kiezen.
Na het interview met de Telegraaf waarin Rutte zijn excuses aanbood voor zijn gebroken verkiezingsbeloftes, vroeg Erdbrink de premier waarom hij hier zo gemakkelijk zijn excuses voor aanbiedt, maar dat niet doet voor de rol die Nederland gespeeld heeft in de slavernij.
Volgens Rutte zouden excuses voor het slavernijverleden "gratuit" zijn, omdat er sprake zou zijn van "een andere context en tijdsverschil". Dat is iets waar de Nederlandse regering van nu geen excuses voor hoeft te maken, aldus de premier.