De hervorming van de regionale publieke omroepen gaat zoals verwacht voorlopig niet door. Er is bij de omroepen op dit moment onvoldoende draagvlak voor de wet, zo constateerde het kabinet vrijdag. De bezuiniging van 17 miljoen euro gaat wel gewoon door.

Het voorstel voorzag in een samenwerkingsverband van de dertien omroepen, waardoor die goedkoper kunnen werken. Acht van de dertien regionale omroepbesturen zien de reorganisatie echter niet zitten.

De ondernemingsraden van de vijf andere omroepen zagen het plan juist wel zitten en zijn teleurgesteld over de houding van het merendeel van de omroepen. Ze vrezen dat de bezuinigingen per omroep zonder die samenwerking schadelijker uitpakken.

De vijf ondernemingsraden hebben genoeg vertrouwen in toezeggingen van het kabinet over journalistieke onafhankelijkheid, naar verluidt in tegenstelling tot de besturen van de acht andere omroepen.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) benadrukte vrijdag dat regionale omroepen zo veel mogelijk moeten voorkomen dat de aanstaande bezuinigingen neerslaan bij de programmering en de redacties.