Minister Ploumen van Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft de Ethiopische autoriteiten om politiebescherming voor de onder andere Nederlandse bloembedrijven gevraagd na de massale aanvallen op donderdag. De minister noemt de situatie "echt zorgelijk". 

De Nederlandse ambassade staat in contact met de bloemkwekers, zei Ploumen vrijdag. Er is aan de betrokken bedrijven gevraagd hun mensen tijdelijk elders onder te brengen. Ook is er vrijdag overleg tussen ambassademedewerkers en de bedrijven. Er zijn in het getroffen gebied in de regio Amhara ongeveer 350 Nederlanders.

De bloemenkwekerijen in de omgeving van Bahir Dar werden de afgelopen week slachtoffer van brandstichting en vernieling. Twee bedrijven zijn ernstig getroffen, aldus Ploumen. Het was volgens haar een verrassing dat de Nederlandse ondernemingen zijn aangevallen. "Daar wees weinig op."

Royal FloraHolland, 's werelds grootste internationale handelsplatform voor bloemen en planten, bekijkt momenteel hoe zij kwekerijen die lid zijn van de coöperatie kan steunen en wat de gevolgen voor de aanvoer van bloemen uit Ethiopië zijn.

Conflict 

De aanvallen volgen op een al langer lopend conflict tussen enkele bevolkingsgroepen en de autoriteiten. Mensenrechtengroepen meldden dat de regering sinds juni meer dan vijfhonderd mensen heeft gedood om de protesten te onderdrukken.

Ploumen heeft de regering opgeroepen in gesprek te gaan met de betogers.