Het GroenLinks-raadslid Ilhan Tekir uit Gorinchem, die eerder in de media zijn steun uitsprak voor de AK-partij van Turkse president Recep Tayyip Erdogan, is uit de fractie gezet.

"Steun aan de AK-partij staat diametraal tegenover de opvattingen van GroenLinks", aldus landelijk partijvoorzitter Marjolein Meijer donderdag in een verklaring.

Tekir reageert op Twitter verontwaardigd op het besluit. "Met stomheid geslagen", schrijft hij. "Zonder pardon, zonder fatsoenlijk gesprek, zonder hoor en wederhoor uit de fractie gezet."

In de Volkskrant vertelde Tekir begin vorige maand Erdogan te steunen. Dat was volgens GroenLinks aanleiding om "intensieve gesprekken" met het raadslid te voeren. In juli mislukte een militaire staatsgreep in Turkije. Daarna zijn er duizenden vermeende tegenstanders van Erdogan opgepakt.

"In die gesprekken bleek dat er met Ilhan geen overeenstemming kon worden bereikt hoe met de gevolgen daarvan (van zijn steun voor de AK-partij - red.) om te gaan. Dit maakt dat hij wat ons betreft niet verder kan functioneren als raadslid van GroenLinks", aldus de fractie van GroenLinks in Gorinchem. Tekir is uit de fractie gezet en gevraagd zijn zetel ter beschikking te stellen.

Gedachtepolitie

Een woordvoerder van het landelijk partijbestuur laat weten dat Tekir in principe lid kan blijven van GroenLinks. Ook blijven Nederlandse aanhangers van de AK-partij welkom bij GroenLinks. "Wij zijn geen gedachtepolitie voor de leden", aldus de zegsman.

Volksvertegenwoordigers van de partij horen echter het gedachtegoed van GroenLinks (links, seculier en voor mensenrechten) uit te dragen en die diametraal tegenover de opvattingen van de partij van Erdogan (rechts, conservatief met weinig oog voor mensenrechten), zegt de woordvoerder.

Het landelijk bestuur zal verder de selectiecommissies instrueren potentiële volksvertegenwoordigers nadrukkelijk te bevragen naar sympathieën voor de AK-partij. Huidige Turks-Nederlandse volksvertegenwoordigers hoeven zich op dit moment niet expliciet te distantiëren van Erdogan. In de screening van ook de zittende GroenLinkers zal de steun voor Erdogan "meer centraal staan" dan voorheen het geval was.