De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is niet bekend met lijsten met namen van zogenoemde "Gülenleerlingen" die in de hoofdstad zouden circuleren.

Dat zei hij donderdag tegen de Amsterdamse gemeenteraad. Hij sluit niet uit dat de lijst met scholieren van Turkse komaf, die aanhangers zouden zijn van Fetullah Gülen, bestaat. 

De Amsterdamse D66-fractieleider Jan Paternotte stelde donderdagtochtend dat er lijsten van "goede en foute kinderen" zouden bestaan. Ook de wethouder van Onderwijs Simone Kukenheim zou van het bestaan van de lijsten afweten.

Paternotte werd tijdens een bijeenkomst met bedreigde Amsterdammers van Turkse komaf op de hoogte gesteld van het bestaan van de lijst. De lijst zou ook gedeeld worden met de Turkse regering. "Het is ziek dat kinderen op deze manier slachtoffer worden van een politieke strijd in Turkije", zegt Paternotte tegen NU.nl.

Burgemeester Van der Laan is echter alleen op de hoogte de 109 kinderen die van vermeende Gülen-scholen af zouden willen. 

Aangiften

Op de lijst staat volgens Paternotte aangegeven welke leerlingen pro-Erdogan en welke pro-Gülen zouden zijn. De lijst is volgens de D66’er samengesteld door de commissie 'Veilig naar school', een initiatief van Nederlandse Erdogan-aanhangers. 

Paternotte: "Dit is een lijst met zogenaamde goede en foute leerlingen. Dat kan niet. Iedereen zou het erover eens moeten zijn dat kinderen geen partij horen te zijn in dit conflict."

De D66’er wil dat politie en justitie serieus werk maken van de aangiften van bedreiging en intimidatie die vermeende Gülenaanhangers de afgelopen weken ten deel zijn gevallen.

"Deze mensen hebben het gevoel dat aangifte doen niets oplevert, terwijl wij deze zorgen bloedserieus moeten nemen. De aanpak van de bedreigers moet bij politie justitie de hoogste prioriteit krijgen", aldus Paternotte.

Video: Wie is Fethullah Gülen?

Zuiveringen

De afgelopen weken werd duidelijk dat de gevolgen van de mislukte coup in Turkije ook in de Turks-Nederlandse gemeenschap te merken zijn. Erdogan beschuldigt de Turkse islamitische prediker Fethullah Gülen ervan achter de mislukte staatsgreep te zitten en is begonnen met een grootschalige actie om vermeende Gülenisten op te sporen.

Ook in Nederland zijn de spanningen in de Turkse gemeenschap toegenomen. Gülenisten zouden worden bedreigd en onlangs werd bekend dat veel ouders hun kinderen van vermeende Gülen-scholen hebben afgehaald.

Lijsten

Dinsdag publiceerde het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi (AA) een lijst met Nederlandse organisaties die aan de Gülen-beweging gelieerd zouden zijn.

Het kabinet heeft al verschillende malen benadrukt geen Turkse bemoeienis in Nederland te tolereren. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu vindt dat Nederland met twee maten meet; enerzijds bemoeit de Nederlandse regering zich wel met de nasleep van de couppoging door haar zorgen te uiten over de massa-arrestaties, maar anderzijds moet Turkije zich afzijdig houden als het gaat om Nederlandse aangelegenheden, aldus Cavusoglu.