Dochter Jan Marijnissen derde op SP-lijst

Lilian Marijnissen, de dochter van SP-prominent Jan Marijnissen, gaat voor de SP de Tweede Kamer in. Ze staat derde op de maandag gepresenteerde concept-kandidatenlijst.

De 31-jarige Marijnissen is werkzaam bij vakbond FNV Abvakabo en zit al sinds 2003 in de gemeenteraad in Oss.

Tegenover AD zegt ze niet te veel met haar vader te willen worden vergeleken. "Ik hoop dat ze een beetje mild zijn, want als ze me met hem gaan vergelijken... Dan wordt het lastig. Ik ben al blij als ik een beetje van zijn politieke inzicht en strijdvaardigheid heb", aldus Marijnissen.

Een andere nieuwkomer is Sandra Beckerman. Zij is momenteel Statenlid in Groningen en staat op zes. Ook het Haagse raadslid Bart van Kent, het Amsterdamse raadslid Peter Kwint en FNV'er Sem Lacin gaan voor de SP de Kamer in mits de partij minstens tien zetels haalt.

De huidige zorgwoordvoerder Renske Leijten staat op twee van de kandidatenlijst. Ook de ervaren SP-Kamerleden Ronald van Raak, Michiel van Nispen en Sadet Karabulut staan in de top tien. Partijvoorzitter Ron Meyer vinden we terug op plaats 22.

Van Bommel

Eerder lieten diverse SP-Kamerleden weten niet terug te willen keren, waaronder Harry van Bommel, Farshad Bashir, Sharon Gesthuizen, Arnold Merkies. Zondag maakte ook Tjitske Siderius bekend niet meer op de lijst te willen. Tegenover De Stentor noemde ze de Haagse politiek een 'slangenkuil'. 

Partijleider en lijsttrekker Emile Roemer spreekt van een aanvallend team op de kandidatenlijst: "Het is ons gelukt om een geweldig team samen te stellen. Een prachtige mix van ervaring en nieuw talent. Een team dat wil aanvallen", stelt hij.

Lees meer over:
SP
Tip de redactie