Mark Rutte wil opnieuw proberen premier van Nederland te worden. Hij is bij de aankomende verkiezingen de lijsttrekker van de VVD.

"Ik ga door. Ik voel een ongelooflijke drive om door te gaan", zegt de huidige premier tegen De Telegraaf. Rutte is vrijdag namens het partijbestuur officieel voorgedragen als lijsttrekker van de VVD, bevestigt een woordvoerder.

Partijleider Henry Keizer laat weten blij te zijn met de keuze van Rutte. "Mark Rutte heeft in de afgelopen moeilijke tijden bewezen dat hij veel voor Nederland voor elkaar heeft gekregen", zo zegt hij tegen de krant.

Als Rutte er niet in slaagt om met de VVD te grootste partij te worden en de premier te leveren, dan zal Rutte in de Tweede Kamer plaatsnemen.

De 49-jarige Rutte leidt de liberalen al sinds 2006 en is premier sinds 2010. Hij is aan zijn tweede kabinet bezig. Zijn eerste kabinet met CDA en gedoogsteun van de PVV kwam vroegtijdig aan zijn einde. Zijn tweede kabinet van VVD en PvdA is sinds 2012 aan de macht. In maart zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Peilingen

De liberale partij staat in de peilingen afhankelijk van het onderzoeksbureau bovenaan of tweede achter de PVV. De partij heeft nu veertig zetels in de Tweede Kamer. Als er op dit moment verkiezingen zouden zijn, worden dat er volgens de peilingen wel minder. Het verkiezingsprogramma wordt in oktober bekendgemaakt.

Het besluit van Rutte om nog een keer lijsttrekker te worden komt niet als een verrassing. Het wordt de vierde keer dat hij lijsttrekker wordt. Zijn positie binnen de partij is onomstreden. Onder de VVD-leden is hij bijzonder populair.