Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) besluit in oktober of hij verder wil in de politiek en of hij wellicht wil meedoen aan de lijsttrekkersverkiezing.

Dat zegt hij vrijdag in een uitgebreid interview met NU.nl.

Eerder kondigde hij al aan daar na de zomer een besluit over te willen nemen. Asscher heeft echter langer nodig om de opties te overwegen.

"Het kan binnen of buiten de politiek zijn", stelt hij. "Uiteindelijk is de vraag waar ik me voor wil gaan inzetten en waar ik het meest van betekenis kan zijn."

In het interview wilde hij niet ingaan op de rol die zijn gezin en de partij spelen bij het besluit. "Dan zit je eigenlijk toch te filosoferen over de afweging. En ik wil daar voor oktober niks over zeggen, dus dan moet ik dat ook niet een beetje doen."

Lijsttrekkersverkiezing

Indien Asscher meedoet aan de lijsttrekkersverkiezing van zijn partij, dan zal hij het moeten opnemen tegen de huidige leider Diederik Samsom.

Eerder leek ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in de race om lijsttrekker, maar hij bedankte ervoor om mee te doen aan de lijsttrekkersverkiezing.

Kandidaten kunnen zich nog tot 24 oktober aanmelden voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Tussen 31 oktober en 7 november zullen er door de partij gesprekken worden gevoerd met de kandidaten, waarna op 8 november de deelnemers bekend worden gemaakt.

Tussen 24 november en 8 december kunnen de leden hun keuze maken en op vrijdag 9 december volgt de uitslag.

Lees hier het hele interview