Minister Edith Schippers (Sport) heeft grote moeite met alle kritiek op de prestaties van de Nederlandse sporters die actief zijn op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Dat zegt ze maandagochtend tegen NU.nl voor haar vertrek richting Brazilië.

"Dit zijn sporters die jarenlang alles opzij hebben gezet om hier te staan. Die doen hun uiterste best om iets te halen. Dan erger ik me er kapot aan dat die sporters op Twitter door het slijk worden gehaald", stelt ze. 

"Kom op, we winnen met z'n allen en we verliezen met z'n allen en verliezen doe je met een beetje stijl."

De afgelopen week liepen onder andere de judoka's, de zwemmers en sprinter Dafne Schippers medailles mis.

Volgens minister Schippers zit er echter nog "van alles in het vat" en doet Nederland het helemaal niet slecht in het medailleklassement, waarin het twaalfde staat.

Video: Minister Schippers ergert zich aan kritiek

Minister Schippers ergert zich aan kritiek op sporters
Minister Schippers ergert zich aan kritiek op sporters

Kritiek

Tijdens het gesprek gaat ze ook in op de kritiek dat de breedtesport en de topsport in Nederland onvoldoende financieel worden gesteund. Zo waren sporters in een aantal disciplines afhankelijk van de steun van individuele sponsoren om zich goed te kunnen voorbereiden op de Spelen.

Sommige analisten en mensen uit de sportwereld zelf leggen daar een deel van de schuld voor de tot dusverre tegenvallende medaille-oogst.

Zo zei Patrick Pearson, de zwemcoach van onder anderen Ranomi Kromowidjojo: "De faciliteiten in Nederland zijn allemaal prima, maar wij hebben maar acht betaalde trainers langs de badrand en Australië vijftienhonderd. We zullen dus meer goede, betaalde trainers moeten krijgen."

Heel gek

"Ik vind het wel heel gek", reageert Schippers. "Als iets tegenvalt dan betaalt de overheid niet genoeg en als we winnen hebben we het als Nederland ineens gedaan en valt de sporter een beetje weg. Laten we nou gewoon met elkaar dit beleven en niet gaan katten en vingerwijzen."

"Er is niet bezuinigd op sport. Zelfs in de diepste crisis hebben we de sport met tien procent laten groeien. De breedtesport heeft meer geld gekregen en op de topsport is ook niet bezuinigd. Tegen alle bezuinigingen in. Laten we nou niet op die toer gaan. Laten we genieten van sport en achteraf de balans opmaken."

Van Gelder

Tijdens het gesprek wilde de minister niet nader ingaan op de kwestie rond de naar huis gestuurde turner Yuri van Gelder en de rol van het NOC*NSF daarbij. "Het is een drama voor Yuri van Gelder. Ik vind het niet aan politici om daar langs de zijlijn ook nog eens hun mening over te geven."

Komende dagen zal Schippers in Rio de Janeiro diverse sporten bijwonen om de Nederlanders aan te moedigen.