Vluchtelingen krijgen meer ruimte voor vrijwilligerswerk in Nederland

De komende jaren krijgen meer vluchtelingen de mogelijkheid vrijwilligerswerk te doen in Nederland.

Twee succesvolle proeven daarmee worden uitgebreid en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt daarvoor een miljoen euro beschikbaar, zo heeft het ministerie zaterdag gemeld.

De bedoeling is om vluchtelingen die nog in de opvang verblijven, met en zonder verblijfsstatus, te betrekken bij vrijwilligerswerk in verschillende gemeenten. Bij wijze van proef gebeurde dit al in Nijmegen en Utrecht.

Het komende jaar volgen opvanglocaties in tien andere gemeenten. Over tweeëneenhalf jaar moet dat zijn uitgebreid naar 25 opvanglocaties.

Het vrijwilligerswerk bestaat uit activiteiten die een organisatie normaal gesproken onbetaald laat uitvoeren. Het werk mag dus niet in de plaats van een betaalde baan komen. Het gaat om veertienduizend klussen.

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland

Animatie door In60seconds

Voorstander

Asscher zegt dat hij er een groot voorstander van is dat een vluchteling na aankomst in ons land zo snel mogelijk vrijwilligerswerk gaat doen.

"Zo maakt hij of zij kennis met onze taal, samenleving en manier van werken. Via vrijwilligerswerk kunnen asielzoekers ook een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse maatschappij. Daarnaast wordt de kans op een betaalde baan groter", aldus de minister.

Lees meer over:
Tip de redactie