De VVD is bezorgd over uitspraken die de hoge Turkse diplomaat Kurtulus Aykan maandag heeft gedaan over aanhangers van de Gülen-beweging. Kamerlid Han ten Broeke heeft Kamervragen gesteld.

De Turkse ambassade liet maandag weten dat vijf medewerkers zijn teruggeroepen naar Ankara. Dat is gebeurd naar aanleiding van het onderzoek naar aanhangers van de volgens Turkije terroristische Gülen-beweging, die achter de mislukte coup in juli zou zitten. De vijf zijn volgens de ambassade nog wel in dienst.

'Weg om banden Gülen' 

Ten Broeke wil onder meer weten of het klopt dat ambassademedewerkers zijn weggestuurd omdat ze banden met de Gülen-beweging zouden hebben.

Het Kamerlid is ook bezorgd over een uitspraak waaruit volgens hem is op te maken dat de Turkse veiligheidsdiensten zich bemoeien met burgers in Nederland.

Op de vraag wat zaakgelastigde Aykan ervan vindt dat er namen van Turkse Nederlanders op sociale media worden genoemd als Gülen-aanhangers, antwoordt hij in het AD: "Wie veertig jaar lang heeft geïnfiltreerd, wordt vroeg of laat door onze diensten opgespoord."

De ambassade herhaalde maandag in de verklaring dat FETÖ, zoals de Turkse regering de vermeende terreurbeweging noemt, in veel landen is geïnfiltreerd in overheden, media en politiek. ,,We vertrouwen erop dat deze landen alle noodzakelijke maatregelen nemen tegen deze organisatie''.