Turkse ambassade Den Haag ontsloeg vijf werknemers door link Gülen

De Turkse ambassade in Den Haag heeft vijf werknemers ontslagen omdat zij banden zouden hebben met de beweging van Fethullah Gülen. Het gaat om hooggeplaatste stafmedewerkers.

Dat zegt het huidige hoofd van de Turkse ambassade in Nederland, Kurtulus Aykan, maandag in het AD. Het is voor het eerst dat de Turkse ambassade in Nederland zich uitspreekt over de huidige situatie in Turkije, na de mislukte staatsgreep van 15 juli. 

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wijst naar zijn rivaal Gülen als aanstichter van de onrust. Tienduizenden mensen in Turkije werden ontslagen of vervolgd, van leraren en wetenschappers tot journalisten en ambtenaren.

Aykan zegt dat zijn land zich niet gesteund voelt door westerse landen. "Ze hebben 251 mensen gedood met bombardementen, duizenden zijn verwond. Dit is een groot trauma voor Turkije." 

Op de bewuste avond zag de diplomaat naar eigen zeggen journaalbeelden van de couppoging en vertrok meteen naar de ambassade. "Het werd een crisiscentrum. We zijn die nacht overstelpt met telefoontjes van bezorgde burgers."

Volgens Aykan zijn er genoeg bewijzen dat Gülen en zijn beweging achter de staatsgreep zitten. "Het is pal voor ieders ogen gebeurd. De bewijzen zijn er, maar alleen voor wie ze wil zien." 

Steun

Het stelt Aykan teleur dat Turkije niet wordt gesteund door westerse landen. "We zijn een NAVO-bondgenoot. Ondanks dat Nederland een paar zorgvuldig afgewogen statements heeft gegeven, voelen we ons niet gesteund. Er is een gebrek aan begrip." Aykan hoopt dat Nederland tot inkeer komt "wanneer het alle bewijzen op waarde kan schatten". 

"Voor een land dat zich vriend van Turkije noemt, maar Gülen blijft steunen, is geen plaats in ons hart", zegt Aykan. "Dat is geen waarschuwing aan Nederland, daar ben ik te lang diplomaat voor."

Aykan noemt de vele arrestaties en ontslagen gerechtvaardigd. "We hebben het over een organisatie die meer dan veertig jaar lang is geïnfiltreerd in onze democratie. Ze zijn een staat binnen en staat geworden, met als resultaat de couppoging die levens heeft gekost. Deze mensen moeten worden berecht."

Turken zijn een emotioneel volk, aldus Aykan. "We prediken rust en vragen om begrip. Geweld gebruiken we niet, het recht moet zijn loop hebben."

Video: Dit gebeurde er tijdens en na de couppoging in Turkije?

Lees meer over:
Tip de redactie