Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders wil dat de internationale gemeenschap via humanitaire hulp, bijvoorbeeld via voedseldroppings, in actie komt voor de inwoners van de Syrische stad Aleppo.

Koenders stelt dat de humanitaire hulp wel veilig en effectief moet zijn. "Syriërs moeten toegang hebben tot voedsel, dat is nu essentieel", zo laat hij donderdag weten aan NU.nl na een ontmoeting van de Internationale Steungroep voor Syrië (ISSG) in Genève.

In deze groep van zeventien landen zitten naast Nederland onder andere Rusland, Iran en de VS. Vorige maand voerde de VN ook voedseldroppings uit in delen van Syrië. 

Koenders zei eerder deze week al dat een humanitaire ramp dreigt voor de 300.000 inwoners in de regio. Partijen SP en D66 wilden daarom al dat Koenders zich zou gaan inzetten voor voedseldroppings in de door troepen van de Syrische president Assad omsingelde Syrische stad.

Wapenstilstand

Naast voedselhulp heeft Koenders er in Genève vooor gepleit dat de Verenigde Naties als onafhankelijke partij een leidende rol krijgen bij de humanitaire hulp in Syrië.

Ook wil hij op zijn minst een tijdelijke wapenstilstand en een onderzoek naar een vermeende gifgasaanval in de Syrische stad Al-Saraqeb eerder deze week.

'Onverantwoorde situatie'

Het frustreert de minister dat onderhandelende partijen, maar ook de ISSG er niet in slagen een vredesproces op gang te brengen. Koenders noemt deze situatie "onverantwoord. Het is tijd dat de ISSG en zijn co-voorzitters, de VS en dus ook Rusland, verantwoordelijkheid nemen om een humanitaire ramp in Aleppo te voorkomen", zo stelt hij.

Volgens Koenders is er bij Rusland "aan de bel getrokken ter bevordering van volledige en onvoorwaardelijke humanitaire toegang tot Aleppo en andere delen van Syrië".

"Alle betrokken partijen dienen humanitaire hulp mogelijk te maken. We moeten ons richten op het toelaten van hulp in Aleppo. Niet op het gedwongen verplaatsen van mensen, zoals de Russen lijken te beogen. Dat is de wereld op zijn kop", stelt de minister.

Assad zou een veilige zone hebben ingesteld om mensen te kunnen laten vluchten, maar internationaal zijn twijfels of de veilighied van de mensen in het gebied kan worden gegarandeerd.