De nieuwe beoogde Britse EU-commissaris Julian King krijgt de verantwoordelijkheid over veiligheid, als het aan voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie ligt. Het Europees Parlement moet er nog mee instemmen.

King wordt als portefeuillehouder Veiligheidsunie onder meer verantwoordelijk voor de strijd tegen terrorisme, georganiseerde misdaad en cybercrime. Ook maatregelen tegen terugkerende Syriëstrijders en het verbeteren van de informatie-uitwisseling tussen lidstaten vallen onder zijn taken. Daarvoor moet hij het antiterrorismecentrum van Europol verder optuigen, aldus het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Hij moet verantwoording afleggen aan vicevoorzitter Frans Timmermans en gaat in de nieuwe functie ook nauw samenwerken met commissaris Dimitris Avramopoulos (Binnenlandse Zaken en Migratie). De Brit, die nu ambassadeur in Parijs is en al eerder in Brussel werkte, kan in afwachting van zijn definitieve benoeming binnenkort al voorlopig aan de slag.

Brexit

De 51-jarige King neemt in de Commissie de plaats in van Jonathan Hill (Financiën), die zijn ontslag had ingediend wegens de uitslag van het Britse brexit-referendum van 23 juni. Hills portefeuille is overgenomen door de Letse vicevoorzitter Valdis Dombrovskis (Euro).