Duitsland en de Europese Unie moeten zich "onder geen beding laten chanteren" door Turkije, vindt de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel. "Het is aan Turkije of er wel of geen visumliberalisatie komt", zei hij maandag.

Gabriel reageerde op uitlatingen van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu. Die had in een interview gedreigd dat Turkije het vluchtelingenakkoord met de Europese Unie opblaast als Europa niet uiterlijk in oktober de visumplicht voor Turken opheft.

De Duitse minister en leider van coalitiepartij SPD liet er geen misverstand over bestaan dat Turkije wat hem betreft op de verkeerde weg is en kwam met een tegenwaarschuwing: "Een land dat zich voorneemt de doodstraf weer in te voeren, verwijdert zich zo drastisch van Europa, dat daarmee alle toetredingsonderhandelingen uiteindelijk overbodig worden." Erdogan zei in de nasleep van de couppoging dat het Turkse volk de doodstraf terug wil.

Video: 'EU moet zich niet laten chanteren'

'EU moet zich niet laten chanteren door Turkije'
'EU moet zich niet laten chanteren door Turkije'

Huiverig

De Turkse regering "verwacht een concrete termijn" voor afschaffing van de visumplicht. Veel lidstaten zijn huiveriger geworden om de visumplicht definitief op te heffen, onder meer vanwege een reeks aanslagen en de steeds meer autocratische houding van het land na de mislukte staatsgreep van 15 juli.

Europa heeft afgelopen voorjaar met Turkije afgesproken alle vluchtelingen terug te sturen die met bootjes de oversteek maken naar de Griekse eilanden. In ruil voor de Turkse hulp is onder meer afgesproken dat Turken op termijn zonder visum naar de EU mogen reizen, mits het land aan alle voorwaarden voldoet.

Voorwaarden

De Europese Commissie herhaalde maandag dat niet aan de voorwaarden wordt getornd. Brussel verleent steun en expertise aan Turkije om ze te vervullen, zei een woordvoerster.

In juni was aan een handvol van de 72 voorwaarden niet voldaan, waaronder aanpassing van antiterreurwetten. De volgende voortgangsrapportage komt in september. Wanneer de visumplicht wordt afgeschaft, hangt af van Turkije, de lidstaten en het Europees Parlement, aldus de zegsvrouw. Het succes van de vluchtelingendeal is volgens commissievoorzitter Jean-Claude Juncker "fragiel".