Enkele tientallen personen hebben al aangifte gedaan van bijvoorbeeld bedreiging of intimidatie die voortvloeit uit de spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap.

Het gaat om aangiftes die samenhangen met de onrust die er is tussen de verschillende bevolkingsgroepen binnen de Turkse gemeenschap in Nederland, aldus minister Ard van der Steur (Justitie) donderdag.

Het kabinet deed vorige week nog een oproep aan mensen die bijvoorbeeld bedreigd worden om hiervan aangifte te doen bij de politie. Van der Steur zei nog geen concreet aantal van de aangiftes te hebben. Ze worden op dit moment allemaal zorgvuldig bekeken, aldus de bewindsman.

Vooral de spanningen tussen voor- en tegenstanders van de Turkse machthebbers zijn hoog opgelopen na een mislukte staatsgreep in Turkije. Volgens de Turkse president Erdogan is de couppoging het werk van de Gülen-beweging.

Het kabinet maakt zich natuurlijk zorgen over de intimidaties en bedreigingen, benadrukt Van der Steur. Hij wijst op de vele lopende contacten met Turkse organisaties om ervoor te zorgen dat de onrust niet uit de hand loopt.

De organisaties worden opgeroepen ''het hoofd koel te houden, vooral de handen thuis te houden en alles wat je doet te doen binnen de kaders van de Nederlandse rechtsstaat.''

Video: Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep

Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep
Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep