Gemeenten krijgen hulp bij het omgaan met Turkse spanningen

Gemeenten met Turkse Nederlanders krijgen steun en advies van de landelijke overheid bij het in de hand houden van de spanningen binnen de Turkse gemeenschap. 

Vertegenwoordigers van een aantal gemeenten, ministeries en de politie hebben daar woensdag over gesproken in Utrecht.

Tijdens de bijeenkomst is gehamerd op het belang van extra alertheid bij de gemeenten. De ministeries hebben gemeenten ook bijgepraat over de internationale ontwikkelingen, zodat de lokale overheden de gebeurtenissen kunnen plaatsen. Dat is onder meer van belang als na de zomer veel Turkse Nederlanders terugkeren van hun vakantie in Turkije.

De gemeenten hebben ook advies gekregen over hoe om te gaan met de onrust en hoe men in gesprek kan blijven met de verschillende groepen Turkse Nederlanders. Medewerkers van de landelijke overheid zullen de gemeenten, als zij dat willen, adviseren over de contacten met de Turks-Nederlandse gemeenschap.

Aangifte

De politie heeft gezegd dat het belangrijk is dat iedereen aangifte doet die te maken krijgt met geweld of bedreigingen. Na de mislukte staatsgreep in Turkije nam het aantal incidenten fors toe, vooral tussen voor- en tegenstanders van de Turkse president Erdogan.

Het overleg woensdag was bedoeld om informatie uit te wisselen en ervaringen te delen bij de aanpak van de problemen. Onder meer Amsterdam, Rotterdam en Zaanstad waren van de partij, net als vertegenwoordigers van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie.

Lees meer over:
Tip de redactie