De Tweede Kamer is verbolgen over het verloop van de demonstraties van Turkse-Nederlanders in Nederland na de mislukte coup in Turkije.

Tijdens de demonstraties zijn journalisten geïntimideerd, bedreigd en fysiek aangevallen. Ook vermeende Turks-Nederlandse tegenstanders van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn aangevallen. In Rotterdam en Zaanstad zijn er ruiten ingegooid bij culturele centra.

"Onacceptabel", zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch maakt zich grote zorgen en noemt de ontwikkelingen "schokkend". 

SP-Kamerlid Sadet Karabulut: "Het is bijzonder jammer en beschamend dat deze Turkse-Nederlanders menen de democratie te moeten vieren door anderen te intimideren en belagen." Raymond Knops (CDA): "Deze demonstranten maken gebruik van de rechten van de Nederlandse rechtsstaat om een regime te steunen dat de rechtsstaat uitholt."

Democratie

De partijen zijn het erover eens dat iedereen in Nederland het recht heeft te demonstreren, maar stellen dat uitingen die intimideren en agressief zijn naar andersdenkenden en journalisten niets met democratie te maken hebben.

Volgens VVD’er Ten Broeke zeggen de Turkse-Nederlanders dat zij de straat op gaan voor democratie, "maar deze demonstraties hebben niets met democratie te maken." Ten Broeke: "Erdogan is geen democraat. Hij gebruikt de democratie om een autoritair systeem in te voeren."

Volgens Marcouch maken de demonstranten zich schuldig aan haatzaaien, bedreigen en fysiek geweld. "Dat mag niet. De overheid moet hier de wet handhaven", zegt de PvdA’er. Tegelijkertijd krijgt hij berichten uit de Turkse gemeenschap dat men bang is om aangifte te doen. "Ik roep deze mensen op om juist aangifte te doen. Politie en justitie moeten pal achter deze deze Turkse-Nederlanders gaan staan. Het slachtoffer mag niet alleen komen te staan."

Hij vindt dat de minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur en minister Lodewijk Asscher (Integratie) nog eens duidelijk de norm moeten stellen. "Zij moeten zich nu laten horen."

Invloed Turkije

Volgens Ten Broeke moet Asscher vaart maken met zijn onderzoek, dat hij anderhalf jaar geleden aankondigde, naar de invloed van Turkse organisaties in Nederland. "Waar blijven de resultaten? Het kabinet heeft nog geen bal gedaan."

Hij maakt zich zorgen over de toenemende spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap. Onlangs werd er een Turkse moskee in Dordrecht aangevallen. De aanvallers zouden geroepen hebben dat ze wraak kwamen nemen voor het belagen van een Koerdische familie in de Dordrecht. 

Ten Broeke: "We importeren intolerantie en sektarisme. Op foto’s van de demonstraties kun je sympathisanten van de extreem-rechtse Grijze Wolven en de Moslimbroeders zien. Dat gespuis kunnen we hier missen als kiespijn."

Video: Honderden demonstranten​ in Rotterdam na mislukte coup Turkije 

Honderden demonstreren in Rotterdam tegen coup Turkije
Honderden demonstreren in Rotterdam tegen coup Turkije

Parallelle samenleving

Ook de SP constateert dat de spanning in de Turkse gemeenschap al langere tijd toeneemt. "Een deel van de Turkse-Nederlanders leeft in een parallelle samenleving zonder band met Nederland", zegt Karabulut. Zij wil dat de Turkse organisaties in Nederland stelling nemen tegen de intimidatie en bedreigen in de richting van vermeende tegenstanders van Erdogan. Tegelijkertijd roept zij Turkse-Nederlanders op om elkaar vooral als mens te zien en zelf kritische vragen te blijven stellen over wat er in Turkije gebeurt en wat Turkije te wachten staat.

Denk, de partij van de Turks-Nederlandse Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk, was ook aanwezig op de demonstratie. Zij wilde niet reageren op vragen van NU.nl. In een reactie op Facebook laat de partij weten uitingen van bedreigingen en geweld “te allen tijden” te veroordelen.