Aboutaleb wil dat aanhangers Erdogan en Gülen kalm blijven

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam roept leden van de Turkse gemeenschap in Nederland op kalm te blijven en de politieke spanningen in Turkije niet over te brengen naar Nederland.

Aboutaleb ziet een stijging van spanningen tussen aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en volgelingen van diens rivaal, de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

"Ik roep beide groepen op kalm te blijven", zei hij zondag. Aboutaleb zei ook bereid te zijn gesprekken te leiden tussen beide Turkse groeperingen "Als dat gewenst is, zal ik dat zeker niet nalaten", aldus de burgemeester.

Hij heeft eerder ook bijeenkomsten geleid tussen leden van de Turkse en Koerdische gemeenschap in Rotterdam om de spanningen weg te nemen tussen deze groeperingen.

President Erdogan beschuldigde Gülen, die in ballingschap in de VS leeft, ervan het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep van vrijdagavond en eist diens uitlevering. Gülen, vroeger een kompaan van Erdogan, ontkent elke betrokkenheid.

Video: Honderden demonstreren in Rotterdam tegen coup Turkije 

Vieren

Een paar honderd Turkse Nederlanders kwamen zaterdagmiddag bijeen in het centrum van Rotterdam om te vieren dat de coup in Turkije niet is geslaagd.

Deelnemers aan de manifestatie verzamelden zich op het Wilhelminaplein. Daarna vertrokken ze in een stoet over de Erasmusbrug. Daarbij zwaaiden ze met Turkse vlaggen en riepen ze leuzen.

Niet alleen in Rotterdam, maar ook in Eindhoven gingen Turkse Nederlanders de straat op. Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag gaven zij gehoor aan een oproep van Erdogan om de straat op te gaan. Toen demonstreerde ook in Amsterdam een groep Turkse Nederlanders in de buurt van het Mercatorplein.

Lees meer over:
Tip de redactie