Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft zaterdagavond de mislukte coup in Turkije veroordeeld.

"Ik veroordeel de militaire actie tegen de democratische instituties van Turkije ten zeerste," schrijft hij in een verklaring.

"Ik spreek mijn afschuw uit over de mensen die zijn omgekomen in Turkije. Terughoudendheid moet voor iedereen gelden, in het belang van de Turkse bevolking."

Koenders zegt dat het belangrijk is dat zowel regering als oppostitie eenduidig heeft opgetreden in de afgelopen uren. De minister zegt contact te hebben met zijn Turkse collega. "We hebben zorgen over de rechtstaat. We voeren al discussies met Turkije daarover. Die moeten nu doorgaan."

Hij noemt Turkije een belangrijk land voor de EU, maar ook in de regio met Syrië. "Europa heeft baat bij een stabiele partner die de mensenrechten respecteert."

Verenigde Staten

De Turkse regering heeft zaterdag de toegang van de Amerikanen tot de luchtmachtbasis Incirlik geblokkeerd. De Amerikanen gebruikten Incirlik voor aanvallen op Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. Volgens The New York Times zijn de twee landen in overleg om de luchtaanvallen te hervatten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Verenigde Staten om de uitlevering van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen gevraagd. De regering denkt dat hij achter de mislukte coup zit. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft eerder laten weten het voorstel te overwegen als Turkije met bewijs komt dat hij inderdaad achter de coup zit.

The U.S. Federal Aviation Administration (FAA), de organisatie die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de Amerikaanse luchtvaart, heeft vliegverkeer tussen Turkije en Amerika verboden. 

In een verklaring laat de FAA weten samen met de State Department en Homeland Security de situatie in Turkije in de gaten te houden. "De beperkingen zullen aangepast worden, zodra de situatie in Turkije verandert'', valt te lezen in de verklaring. Ook heeft de VS het reisadvies voor Turkije verscherpt. 

Video: Dit gebeurde tijdens en na de mislukte staatsgreep in Turkije

Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep
Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is zaterdag niet gekomen met een verklaring over een veroordeling van de gewelddadigheden en onrust in Turkije.

Egypte, een van de vijftien leden, blokkeerde een verklaring waarin een beroep werd gedaan op alle partijen "de democratisch gekozen regering van Turkije te respecteren".

In de conceptverklaring van de Verenigde Staten werd de bezorgdheid uitgesproken over de situatie in Turkije. De opsteller riep de betrokken partijen op zelfbeheersing te tonen, verder geweld of bloedvergieten te voorkomen en dringend een eind te maken aan de crisis om de rechtsorde te herstellen.

Om zo'n verklaring te maken moet er consensus bestaan. Egypte weigerde volgens diplomaten in te stemmen met als argument dat de Veiligheidsraad niet in de positie is vast te stellen of een regering democratisch is gekozen.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi is een voormalig generaal, die Mohamed Mursi in 2013 tot aftreden dwong. De voorman van islamitische Moslim Broederschap, die steun van Turkije genoot, had de verkiezingen gewonnen.

Spoedoverleg

Maandag praten in Brussel de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in spoedoverleg over Turkije en de aanslag van donderdag in Nice.

Bij de mislukte coup in Turkije kwamen zeker 265 mensen om. Bijna drieduizend coupplegers werden gearresteerd. Er zouden zeker 1.440 mensen gewond zijn geraakt.

De coup zou vooral gepleegd zijn door troepen van de luchtmacht. Een aantal aan Erdogan loyale legerleiders zou door coupplegers ontvoerd zijn en meegenomen naar een onbekende locatie.