Nederland haalt helikopters terug uit Mali

Nederland wil zijn helikopters eind dit jaar terug uit Mali waar ze meedoen aan de VN-missie Minusma. Een formeel besluit moet nog worden genomen. De toestellen hebben onder meer te maken met slijtage.

Het ministerie van Defensie heeft berichten van de VN hierover vrijdag bevestigd.

Nederland heeft drie Chinook-transporthelikopters en vier Apache-gevechtshelikopters in het Afrikaanse land. Ze hebben onder meer veel last van slijtage. Nederland is hier sinds april 2014 actief voor de VN.

VN-leider Ban Ki-moon heeft in april tijdens een bezoek aan Den Haag nog gepleit voor een langer verblijf van de helikopters omdat die "cruciaal" zouden zijn voor de missie. Die kan moeilijk zonder deze bijdrage, zei hij in een gesprek met Kamerleden.

Geen opvolgers

Opvolging van de toestellen is nog niet geregeld, meldde een woordvoerder van de VN. Wel wordt er al enige tijd met andere landen gepraat om helikopters naar Mali te sturen. Die gesprekken zouden naar verluidt redelijk goed verlopen.

De Nederlandse missie duurt tot eind dit jaar. In het kabinet wordt gesproken om het in kleinere vorm voort te zetten. Minister Jeanine Hennis (Defensie) maakte zich in die discussie hard voor terugkeer van de helikopters. Het kabinet hoopte voor het zomerreces nog een besluit te nemen, maar dat is niet gelukt.

Blauwhelmen

De Nederlandse blauwhelmen verzamelen en analyseren inlichtingen en worden beschouwd als de 'oren en ogen' van de vredesmacht. Civiele deskundigen helpen de Malinese politie.

Er zijn nog zo'n 370 Nederlandse militairen in Mali. De meesten zijn gelegerd in het noordelijke Gao. Vorige week kwamen daar twee militairen om tijdens een oefening met een mortier. In maart vorig jaar kwamen twee Apache-piloten om in Mali tijdens een oefening. Dat was het gevolg van een technisch mankement.

Lees meer over:
Tip de redactie