Politiek reageert geschokt en strijdbaar na aanslag Nice

De politieke partijen hebben met afschuw kennis genomen van de aanslag in Nice die donderdagavond op de nationale feestdag in Frankrijk bijna honderd levens kostte.

Desondanks klinkt ook strijdbaarheid. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) spreekt in een reactie van "opnieuw een wrede en afschuwelijke misdaad tegen de menselijkheid''.

"We moeten gezamenlijk onze vuist nog krachtiger ballen tegen de epidemie van terroristisch geweld'', zegt de bewindsman.

Ook Alexander Pechtold (D66) wil de strijd tegen terreur niet opgeven. "Met deze aanslag op de avond van de Franse nationale feestdag is het land opnieuw in het hart geraakt", stelt hij.

"Iedere keer als zo'n laffe terreurdaad wordt gepleegd, wordt onze vrijheid aangevallen, wordt onze vrije manier van leven getart. Hoe moeilijk soms ook en hoezeer woorden vlak na zo'n gruweldaad vaak machteloos klinken, wij buigen niet voor terreur. Wij zullen onze vrije samenleving tot het uiterste verdedigen."

SP-fractievoorzitter Emile Roemer: "We delen met de Fransen ons verdriet, maar zullen ook alles moeten doen om gezamenlijk dit terroristische geweld te bestrijden."

PVV-leider Geert Wilders: "Het is oorlog. En het zal niet stoppen voor we onze grenzen sluiten voor de islam en onze westerse samenlevingen deislamiseren."

Jesse Klaver (GroenLinks): "Woorden van afschuw voelen machteloos tegenover deze wrede barbarij. We moeten elkaar blijven vasthouden. Juist nu. De terreur mag en zal niet winnen."

Video: Vrachtwagen rijdt in op publiek in Nice

Dag van verdriet

De fractievoorzitters van de coalitiepartijen Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) reageren vrijdagochtend geschokt en betuigen hun medeleven. "Wij leven intens mee met de Fransen, die opnieuw met een vreselijke aanslag worden geconfronteerd. Wat een feestdag had moeten zijn, is een dag van verdriet geworden. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden", aldus Zijlstra.

Samsom op Facebook: "Een aanslag zaait weer dood en verderf. Ditmaal in Nice. Afschuwelijke taferelen, tientallen slachtoffers. We betuigen ons medeleven met slachtoffers, met nabestaanden en met iedereen die daar nog in grote onzekerheid verkeert. En we staan schouder aan schouder met Frankrijk dat alweer getroffen is door een vreselijke aanslag."

Doden bij aanslag Nice

In het Franse Nice is donderdagavond een vrachtwagen op het publiek ingereden. © AFP
Na het incident, dat plaatsvond op het Promenade des Anglais, de boulevard van Nice, brak paniek uit en sloegen mensen op de vlucht. © AFP
In totaal zijn er 84 doden en honderden gewonden. © AFP
Een agent houdt de wacht bij een slachtoffer van de aanslag in Nice. © AFP
Er is veel politie aanwezig in de Franse stad. © AFP
De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, bezoekt de rampplek. © AFP
Agenten controleren in de Franse stad Nice voertuigen, na de aanslag donderdagavond. © AFP
De aanslag wordt beschouwd als een daad van terrorisme. Officieel is de aanslag nog niet opgeëist. © ANP
De dader is een 31-jarige man die in Tunesië geboren is en in Nice woonde. Dat zou ook blijken uit identiteitspapieren die zijn gevonden in de vrachtwagen. © ANP
De man was een bekende van de politie, maar voor andere kleine delicten en niet voor terrorisme-gerelateerde zaken. © ANP
President Hollande en premier Valls zullen vrijdag naar Nice afreizen en nabestaanden en gewonden bezoeken. © ANP
De Franse president Francois Hollande reageerde donderdagnacht op de aanslag. Hij zei onder andere dat Frankrijk zijn aanvallen in Syrië en Irak gaat intensiveren. © ANP
Hollande verlengt de noodtoestand met drie maanden. Eerder op donderdag, nog voor de aanslag, zei hij dat de noodtoestand in Frankrijk, die sinds de aanslagen op Parijs 13 november gold, op 26 juli wordt opgeheven. © ANP
Vrijdag werd bekend dat er zo'n vijftig kinderen zijn onder de 202 gewonden. © ANP
In Frankrijk zijn drie dagen van nationale rouw uitgeroepen. Alle vlaggen in het hele land zullen zaterdag, zondag en maandag halfstok hangen. © AFP
De wereld heeft geschokt gereageerd op de gebeurtenissen in Nice. Bij de Franse ambassade zijn vrijdag bloemen gelegd.

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Condoleances

Premier Mark Rutte bracht afgelopen nacht al namens Nederland zijn condoleances over aan de Franse regering. "Het is afschuwelijk om te zien dat wederom vele tientallen mensen, onschuldige burgers, zijn getroffen door een dodelijke aanslag", aldus de premier.

"Na de gruwelijke aanslagen van vorig jaar in Parijs wordt Frankrijk nu weer hard getroffen. Onze gedachten zijn op dit moment bij de slachtoffers, de nabestaanden en bij het Franse volk en haar leiders, die wederom zwaar op de proef worden gesteld."

Lees meer over:
Tip de redactie