De PvdA en ChristenUnie willen veel strengere regels voor de ruim zeshonderd incassobureaus in ons land. Ze willen met een initiatiefwetsvoorstel de "cowboys" aanpakken "die met druk en intimidatie veel geld proberen te verdienen".

Vorig jaar november waarschuwde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nog dat incassobureaus consumenten vaak confronteren met onterechte vorderingen, te hoge incassokosten berekenen en mensen op ontoelaatbare wijze onder druk zetten om rekeningen te betalen. 

En de Consumentenbond meldde in februari dat incassobureaus mensen onnodig bang maken met nepdagvaardingen.

Op dit moment kan nog iedereen een incassobureau beginnen. Daar willen de partijen een einde aan maken.

"In de incassobranche kom je soms gekke dingen tegen. Wij willen werk maken van een eerlijke en betrouwbare incassosector", stelt ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. "Daar vragen overigens ook de incassobureaus om die wél deugen." Zij dient de wet samen met Keklik Yücel van de PvdA.

Verplicht incassoregister 

De ChristenUnie en de PvdA willen een verplicht incassoregister. Hierin kunnen alleen degenen worden opgenomen die aan bepaalde opleidingseisen voldoen. Boetes voor overtredingen gaan omhoog tot maximaal 650.000 euro en als een bureau drie keer de fout in gaat moet het vijf jaar dicht. De ACM moet erop gaan toezien dat de regels worden nageleefd.

"Iedereen kan nu burgers bang maken en op kosten jagen, waardoor mensen met schulden verder in de problemen komen", aldus Keklik Yücel van de PvdA. 

De VVD staat welwillend tegenover het wetsvoorstel. "Het is vreselijk als je ten onrechte een valse incassobrief krijgt. Alles wat bijdraagt die praktijk tegen te gaan bekijkt de VVD welwillend", aldus VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden tegen NU.nl.