Staatssecretaris Sander Dekker (Media) wil de verplichting voor tv-aanbieders om minstens dertig zenders in het standaardpakket aan te bieden uit de wet schrappen.

Dat schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer.

Met deze wetswijziging van de Mediawet wordt het mogelijk om flexibele tv-pakketten aan te bieden met veel minder zenders. Een tv-abonnement kan daarom goedkoper worden.

Volgens Dekker is Nederland het enige land in Europa met de eis van een minimaal aantal zenders in een tv-pakket. Aan de andere kant komt "a la carte"-televisie, waarbij de consument zelf kiest welke zenders hij wil, ook niet veel voor.

Samenstellen

Uit onderzoek door het Commissariaat van de Media blijkt dat een meerderheid van de tv-kijkers (63 procent) zelf zijn zenderpakket wil samenstellen, vooral omdat dit zou leiden tot een goedkoper abonnement. "Een verplicht standaardpakket legt marktpartijen onnodige regels op en beperkt bovendien de ruimte om verschillende varianten aan te bieden", schrijft Dekker. 

"Ik ben hierdoor van mening dat consumenten noch marktpartijen gebaat zijn bij de huidige regeling. Daarom is het mijn inzet om de wettelijke verplichting van een standaardpakket los te laten, zodat de markt vrij baan krijgt om in te spelen op de behoeften van de consument."

Dekker neemt na de evaluatie van de omroepdistributiewet later dit jaar een definitief besluit over het zenderpakket.